Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] - iefimerida.gr

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες]

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαραθώνια η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ με τους βουλευτές να διατυπώνουν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους μετά την εκλογική ήττα αλλά και να καταθέτουν προτάσεις για τα εσωκομματικά.

Περίπου 15 στελέχη έβαλαν περισσότερο ή λιγότερο επιτακτικά θέμα εκτάκτου Συνεδρίου με τους Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Δένδια και Ευριπίδη Στυλιανίδη να είναι οι πλέον αιχμηροί.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ.κ. Βλάχος, Τσιάρας, Σαλμάς, Καράογλου ζήτησαν συνέδριο. Από την πλευρά των «προεδρικών», υπέρ Σαμαρά τάχθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Αδωνις Γεωργιάδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νικήτας Κακλαμάνης, Χρ. Σταϊκούρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κ. Σκρέκας, Μάκης Βορίδης, Κ. Καραγκούνης, Β. Οικονόμου κ.α.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα πέσει», θέλοντας προφανώς να επιστήσει την προσοχή σε πολιτικές εξελίξεις και να μην εστιάζεται η αντιπαράθεση στα εσωκομματικά. Σημείωσε μάλιστα ότι το ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές, δεδομένων των συνθηκών, ήταν «εξαιρετικό».

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Εκτακτο Συνέδριο ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν διαβάσαμε σωστά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βάλαμε φρένο σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε για να προσθέσει: «Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ιδεολογικό. Ισως ήταν καλύτερα να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο». Τόνισε ακόμη ότι η ΝΔ πρέπει να πάρει απόφαση «αν έχουμε διάσταση από κυβερνητισμό και κρατισμό. Δεν κινηθήκαμε όλοι με τους ίδιους ρυθμούς».

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Δένδιας: Συνέδριο τώρα, ανούσια η Εθνική Συνδιάσκεψη

Την διεξαγωγή Συνεδρίου ζήτησε ο Νίκος Δένδιας καλώντας μάλιστα προσωπικά τον πρόεδρο του κόμματος να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. «Εσείς κύριε Πρόεδρε, εκ του ρόλου σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος (...). Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε Συνέδριο Επανίδρυσης της παράταξης. Το Συνέδριο ως το ανώτατο όργανο είναι το μόνο που την κρίσιμη ώρα έχει το εύρος και τη καταστατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει αποφάσεις που αφορούν την επιβίωση ή μη της παράταξης» τόνισε.

Προειδοποίησε δε πως «εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα».

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο κ. Δένδιας, δεν απέφυγε να μυκτηρίσει την πρόταση Σαμαρά για διεξαγωγή συνδιάσκεψης. «Μετά την ήττα ουδέν υποκατάστατο υπάρχει. Τα περί Εθνικής Συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα».

Ο κ. Δένδιας επέκρινε όσους αντιδρούν στην διεξαγωγή συνεδρίου. «Η πορεία προς μια Μεγάλη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται «εσωστρέφεια». Δύναται και Δικαιούται να εκφράσει όχι μόνο το σύνολο της Κεντροδεξιάς, εξ ορισμού πατριωτικής, αλλά το πλειοψηφικό φιλοευρωπαϊκό ρεύμα που πιστεύει στα δικαιώματα του ανθρώπου και του Πολίτη, όπως αυτά προσδιορίζονται στην σύγχρονη Ευρώπη».

Ο Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία επί Κυβέρνησης Σαμαρά προσέφερε στον τόπο. Κρατήσαμε την χώρα στο Ευρώ και πέτυχε δημοσιονομική εξυγίανση.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αποτέλεσε δεινή ήττα». Οπως είπε μάλιστα «η ήττα μας δεν ήταν προδιαγεγραμμένη ούτε αναπόφευκτη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο εκλογικός μας αντίπαλος δεν ήταν ένα συμβατικό κόμμα, αλλά ένας συνασπισμός από συνιστώσες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ορισμένες εκ των οποίων τουλάχιστον, μέχρι πρόσφατα, σημαντικό τμήμα της κοινωνίας θεωρούσε "ακραίες"». Ασκησε δε δριμεία κριτική για τακτικά και στρατηγικά προεκλογικά λάθη της ΝΔ.

Σημείωσε ότι η ΝΔ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά λάθη της κυβέρνησης και κατέληξε προειδοποιώντας: «Η παράταξη σήμερα διέρχεται μέγιστο υπαρξιακό κίνδυνο. Από τα δεξιά της διεμβολίζεται εξωσυστηματικά από την Χρυσή Αυγή και ενδοσυστημικά από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι σήμερα κυβερνώσα δύναμη. Από το Κέντρο πιέζεται από το Ποτάμι αλλά και το δήθεν μετριοπαθές προφίλ που υιοθετεί ο κ. Τσίπρας».

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε πως η ΝΔ χρειάζεται «στρατηγική μακράς πνοής και όχι ευκαιριακές τακτικές κινήσεις» και άμεση ανασύνταξη. Προειδοποίησε δε πως «αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να υποστούμε ιστορική απομόνωση». Χρησιμοποίησε κριτικό λόγο για την προεκλογική τακτική του κόμματος λέγοντας πως «δεν καταφέραμε να εκφράσουμε ένα νέο, ελπιδοφόρο, αισιόδοξο και ρεαλιστικό αφήγημα για τους πολίτες », ότι «πηγαίναμε προς τις εκλογές, στηριζόμενοι σε έναν αμυντικό, φοβικό λόγο», ότι «πολλοί από εμάς, παρασύρθηκαν από τις σειρήνες του λαϊκισμού» και πως «στην κρίσιμη στιγμή, μετά τις ευρωεκλογές, στείλαμε το λάθος μήνυμα. Δείξαμε ότι υποχωρούμε. Ότι δεν έχουμε άλλες δυνάμεις».

Επέκρινε δε και την σημερινή εικόνα της ΝΔ σημειώνοντας: «Παράγουμε διαρκώς αντιφατικά μηνύματα και αρνητικές ειδήσεις».Αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να υποστούμε ιστορική απομόνωση.

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε «έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης» ενώ ζήτησε «όποιος επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία να το δηλώσει τώρα».

Ο Μάκης Βορίδης είπε «όχι» στο Συνέδριο, ζητώντας από τα στελέχη της ΝΔ «να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος, στις νομαρχιακές οργανώσεις».

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ο Βασίλης Οικονόμου ζήτησε στην παρέμβασή του να μην αναλωθεί σε εσωστρέφεια η ΝΔ τασσόμενος κατά του συνεδρίου. «Σε εσωστρέφεια μετατρέπονται οι εσωκομματικές διαδικασίες όταν προηγούνται των ιδεών και των πολιτικών προτάσεων ή όταν τις προκαθορίζουν οι προσωπικές φιλοδοξίες» είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε δε να κάνει άνοιγμα η ΝΔ προς της δυνάμεις του κέντρου, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε στοχοθετήσει τα όρια της από τις παρυφές της αριστεράς έως και τη δεξιά.

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Σημείωσε δε ότι «οι αιτίες της ήττας της 25ης Ιανουαρίου είναι στο χέρι μας να γίνουν οι αιτίες της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στο μέλλον» και πως «τώρα, η ελληνική κοινωνία περιμένει από την Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει την κυβερνητική επικινδυνότητα, ενός εθνικολαϊικιστικού σχήματος, ευρωτσαβικού τύπου».

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Η Μαρία Σπυράκη αναφερόμενη στις αιτίες της ήττας τόνισε: «Χάσαμε γιατί δεν αρέσαμε. Είναι αναγκαίο να το παραδεχθούμε και να ασκήσουμε το νέο μας ρόλο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί χάσαμε; Γιατί ήμασταν θαμποί. Γιατί το στίγμα μας μετά τον Ιούνιο ήταν πιο θολό από ποτέ». Οπως πρόσθεσε «χάσαμε το μεσαίο χώρο, το κέντρο όπως και να το λέμε. Είναι φανερό ότι οι ψήφοι από τα δεξιά μας έχουν πλέον αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Οι ψηφοφόροι από τα δεξιά μας θεωρούν τους εταίρους εχθρούς και δεν αντέχουν το βάρος του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας».

Την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου ζήτησε και ο Μάριος Σαλμάς θεωρώντας ότι «πρέπει να είναι απαραίτητο βήμα στον πολιτικό μας διάλογο». Ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η ΝΔ στις εκλογές έχασε «τον ζωτικό μας χώρο στην κοινωνία που είναι η μεσαία τάξη αφού αυτή συρρικνώθηκε, χάσαμε όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες: γιατρούς, αγρότες, φαρμακοποιούς, κτηνοτρόφους, δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς υπαλλήλους, μικρομεσαίους, τα σώματα ασφαλείας και μας έμειναν οι συνταξιούχοι που φοβόνταν μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και χάσουν τις συντάξεις τους».

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα. Δεν πιστεύω σε ομαδοποιήσεις» για να προσθέσει: «Επειδή δεν άλλαξε η νοοτροπία μας, φτάσαμε σήμερα στο χειρότερο αποτέλεσμα: Φερόμαστε ως ομάδες: Οι καραμανλικοί, οι σαμαρικοί, οι μητσοτακικοί και όποιες άλλες νεοπαγείς», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Η δική μας ευθύνη είναι ότι δεν αλλάξαμε νοοτροπία.Πρώτα να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά που κερδίζει τον πόλεμο αφού η κρίσιμη μάζα της εκλέγει κυβερνήσεις; Η ελπίδα είναι το πιο δυνατό συναίσθημα. Αλλά δεν παίζουμε μαζί της. Όταν η ελπίδα δεν βασίζεται στην αλήθεια, πεθαίνει. Όσοι έχουμε φορέσει την φανέλα της Εθνικής μάθαμε να κερδίζουμε. Μάθαμε και να χάνουμε, αλλά και να σηκωνόμαστε αμέσως όρθιοι και να ξαναπολεμάμε».

Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Στα χαρακώματα στην ΚΟ της ΝΔ: Τι λένε οι βουλευτές [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ