Χωρίς τέλος το μαρτύριο από την ΕΚΤ για αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων - iefimerida.gr

Χωρίς τέλος το μαρτύριο από την ΕΚΤ για αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο Eurogroup θα τεθεί εκ νέου το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται επί του παρόντος διάθεση των Ευρωπαίων και της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα.

Όπως τονίζουν από χθες κοινοτικές πηγές, όταν έγιναν γνωστές οι θέσεις που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα η ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο των υπουργών, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή νομοθετικές ρυθμίσεις που να «πατάνε» στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να διευκολύνουν την Αθήνα αποδεσμεύοντας έστω μικρό μέρος της δόσης που εκκρεμεί. Ως εκ τούτου, ούτε το αίτημα για αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα βρει ανταπόκριση, πόσο μάλλον όταν και η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να «σπάσει» το πολιτικό πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την Αθήνα.

Πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν, δε, ότι ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι διευκολύνουν την ελληνική πλευρά, επιτρέποντας μια οριακή αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, θα πρέπει να άρει και η ΕΚΤ το πλαφόν που υπάρχει στις ελληνικές τράπεζες για τις αγορές εντόκων γραμματίων. Σε διαφορετική περίπτωση, η αύξηση του πλαφόν πάνω από τα 15 δις ευρώ θα αποδειχθεί στην πράξη δώρον- άδωρον, καθώς θα πρέπει είτε να. ευαισθητοποιηθούν οι ξένοι που απέχουν εδώ και μήνες από τις ελληνικές εκδόσεις είτε να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που έχουν κληθεί να βουλώσουν τις χρηματοδοτικές «τρύπες» του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά, δε, στην οριακή αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από τον ELA, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες το σύστημα έχει ισορροπήσει, αφού οι εκροές δεν είναι ανάλογες με αυτές των προηγούμενων εβδομάδων κι ως εκ τούτου δεν αναμενόταν μεγάλη αύξηση του ορίου ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό. Παρά ταύτα, είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα καλύπτει οριακά τις ανάγκες ρευστότητας κι αυτό αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, που ήδη είναι έτοιμη να «σκάσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ