«Η Ελλάδα χρεοκόπησε ήδη», λέει τώρα σύμβουλος του Σόιμπλε - iefimerida.gr

«Η Ελλάδα χρεοκόπησε ήδη», λέει τώρα σύμβουλος του Σόιμπλε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη» τονίζει σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ίδια ώρα που έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για το τι περιλαμβάνει το περίφημο σχέδιο Β της Γερμανίας για την επίλυση του ελληνικού «γρίφου». Η Ανγκέλα Μέρκελ, πάντως, μιλώντας σε συνδιάσκεψη του κόμματός της, μετά την εκλογική αποτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού, απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ, που θα συνοδεύεται από κούρεμα του χρέους και πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το εναλλακτικό γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης χορήγηση βοηθείας για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα πρέπει να καλύπτει τα ελλείμματά της. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να μηδενίσει άμεσα το έλλειμμά της. Μια τέτοια λύση βεβαίως έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις, η συμπεριφορά των καταθετών και φυσικά οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η αδυναμία ασφαλούς εκτίμησης για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το εναλλακτικό σχέδιο, παραμένει προς το παρόν εναλλακτικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκποίηση του σχεδίου κρύβεται πίσω από τη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας και των εταίρων έναντι της χώρας.

Η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη συμβεί, τονίζει σύμβουλος του Σόιμπλε.

Ο Κλέμενς Φουστ, καθηγητής οικονομίας της Οξφόρδης και σύμβουλος του γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στην Deutche Welle, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων.»

Όπως επισημαίνει ο κ. Φουστ η περικοπή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50 με 60%. "Μόνον σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει, θα είχε η χώρα μια προοπτική." Αλλά και τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να «ευημερήσει».

Ο κ. Φουστ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ για την αναγκαιότητα συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Πιστεύει ότι διεξήχθη στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα. «Υπό το φως των δεδομένων, υποστηρίζει, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί».

Η ελεγχόμενη πτώχευση, εκτιμά ο κ. Φουστ, θα ξεκαθάριζε το τοπίο, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη, τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός. Ερωτηθείς αν η περικοπή του χρέους θα είναι απότομη, ο Κλέμενς Φουστ απαντά.

“Δεν νομίζω ότι θα γίνει μονομιάς. Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.”

Νέο «Οχι» της Μέρκελ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την ώρα που η αντιπολίτευση ζητά εκλογές

Η κυρία Μέρκελ προειδοποίησε εκ νέου για τις συνέπειες της συζήτησης περί εξόδου χωρών από την ευρωζώνη, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στους κυβερνητικούς της εταίρους τους Χριστιανοκοινωνιστές και τους Φιλελεύθερους.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία σε περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματός της, η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε εκ νέου κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Πολιτικά θα ήταν ένα καταστροφικό μήνυμα εάν προέκυπτε ότι όποιος δεν ταιριάζει απόλυτα, θα πρέπει να τον πετάμε έξω'». Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα δυσβάσταχτο βάρος για το ευρώ, είπε, για να προσθέσει ότι στην ευρωκρίση οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι αυστηροί, αλλά και να ζητούν σαφή ανταλλάγματα για την παροχή βοήθειας.

Η στήριξη της Μέρκελ σε Ελλάδα και ευρώ έρχεται εν μέσω ενός προεκλογικού σκηνικού που διαμορφώνεται στη Γερμανία. Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κυβερνητικού συνασπισμού στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι αμφισβητούν την ικανότητα διακυβέρνησής του, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Η πανωλεθρία του FDP, που με το πενιχρό 1,8% δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο τοπικό Κοινοβούλιο, φέρνει σε δυσχερή θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό και χτίζει ενδεχομένως τις βάσεις για μία ανοιχτή αντιπαράθεση Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ διατήρησε τη δεύτερη θέση στο Βερολίνο αυξάνοντας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή της (23,4%).

Η συντριβή όμως του FDP σημαίνει για τους Χριστιανοδημοκράτες πρώτον, ότι χάνουν τον εταίρο της αρεσκείας τους και δεύτερον ότι η συνεργασία μαζί του σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), παρά τις απώλειες που σημείωσαν παραμένουν με ποσοστό 28,3% η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην τοπική Βουλή της γερμανικής πρωτεύουσας. Μαζί με τους Πράσινους -που σημείωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους στην πρωτεύουσα (17,6)- ζητούν πρόωρες εκλογές για το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι οι Φιλελεύθεροι «δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ