EKT: Οριακή αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες - iefimerida.gr

EKT: Οριακή αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για άλλη μια φορά οι ελληνικές τράπεζες έμειναν με το ποτήρι μισοάδειο, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε την Πέμπτη να αυξήσει την έκτακτη παροχή ρευστότητάς του σε οριακό βαθμό: ήτοι, κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως αυτή η αύξηση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν από 15 ημέρες κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (στα 68,3 δισ. ευρώ).

Με δεδομένα τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες (αισθητή μείωση της καταθετικής τους βάσης και χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου), αυτή η αύξηση σημαίνει πως η εξάρτηση από τον ELA είναι απόλυτα δεδομένη.

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 μέρες (βάσει του κανονισμού της) χωρίς να αποκλείεται εν τω μεταξύ έκτακτη παρέμβαση την ερχόμενη εβδομάδα. Κι αυτό, διότι θα έχει προηγηθεί το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου και ακολουθούν την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου νέες λήξεις εντόκων γραμματίων.

Συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ (87,48 δισ. ευρώ η εξάρτηση αυτή για τον Ιανουάριο από 56,04 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ).




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ELA ΕΚΤ ελληνικές τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ