Ο Μάριο Ντράγκι μοιράζει 60 δισ. τον μήνα, αλλά η Ελλάδα είναι εκτός - iefimerida.gr

Ο Μάριο Ντράγκι μοιράζει 60 δισ. τον μήνα, αλλά η Ελλάδα είναι εκτός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την έναρξη αγορών τίτλων, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωζώνης.

Για πρώτη φορά η ΕΚΤ δρομολογεί ένα τέτοιας έκτασης πρόγραμμα χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη και στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «τύπωμα» χρήματος.

Τη Δευτέρα αρχίζει να... βρέχει δισ.

Οι πρώτες αγορές, κατά πάσα πιθανότητα, αρχίζουν τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα δηλαδή που στις Βρυξέλλες το Εurogroup θα περνάει από κόσκινο το πακέτο έξι μέτρων του Γιάνη Βαρουφάκη και αν κριθούν αρκετά τότε θα ανοίξει η κάνουλα χρηματοδότησης και για την Ελλάδα.

Οσο η Ελλάδα δεν παίρνει μέτρα, θα μένει εκτός

Ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μείνει έξω από το πανηγύρι της... βροχής χρήματος που αρχίζει τη Δευτέρα, όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, μέχρι η ΕΚΤ να θεωρήσει ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι επαρκής όρος για να τα κάνει και πάλι αποδεκτά ως εγγυήσεις χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ, οι αγορές υποδέχονται τις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» με μία μεγάλη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε τιμές που είχαμε να δούμε από το 2003 (1,10 δολ./ευρώ), όπως αναφέρει το capital.

Η διολίσθηση του ευρώ αναμένεται να επιταχυνθεί όταν αρχίσουν οι αγορές σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια παραμένει το αν η χρηματοδότηση αυτή μαζί με το φθηνό ευρώ και το φθηνότερο πετρέλαιο θα καταφέρουν να «κινήσουν» τις οικονομίες της Ευρωζώνης για να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και του αποπληθωρισμού. Πηγή: capital. gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ