Αξιωματούχος της ΕΕ: Ο Τσίπρας είναι σαν πρωτοετής φοιτητής που θέλει να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς - iefimerida.gr

Αξιωματούχος της ΕΕ: Ο Τσίπρας είναι σαν πρωτοετής φοιτητής που θέλει να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υποταγμένη στην ανάγκη για ρευστό και υπό πίεση για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, η νέα ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε εκνευρισμό στις Βρυξέλλες με το να μην παρουσιάσει μια διπλωματική λεπτότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εστιάζει την προβληματική του στον τρόπο που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να περάσει τις θέσεις της στα αλλεπάλληλα Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας πως πήγε στις συνεδριάσεις με πολεμική διάθεση και σκληρή γλώσσα, αφήνοντας κάποιους με την έκπληξη και κάποιους άλλους εμβρόντητους.

Η πρόσφατη δήλωση του Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ένας άξονας μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας κατά της Ελλάδας εντάσσεται σε αυτή τη φιλοπόλεμη διάθεση, ενώ το άρθρο κάνει λόγο για τις μάχες που έδωσαν από την πλευρά τους ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Κοτζιάς.

Διαρροές και... άλλος πλανήτης

Και συνεχίζει το άρθρο: «Στη σειρά των συναντήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι Έλληνες, εξοργισμένοι από τους εταίρους τους, άρχισαν να διαρρέουν έγγραφα και να ρίχνουν φως στις μυστικές διαπραγματεύσεις». Ένας αξιωματούχος της Ευρωομάδας, απογοητευμένος από αυτή την εξέλιξη, είπε με πικρία: «Είναι φοβερό. Οι Έλληνες φαίνεται να ζουν σε άλλο πλανήτη».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην πρώτη συνάντηση που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης («ένας πρώην νεομαρξιστής μπλόγκερ») με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και φυσικά στην περιβόητη, παγωμένη χειραψία που είχαν οι δύο άνδρες όταν ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε δημόσια πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Τρόικα. Βέβαια, όπως σημειώνεται, αυτό το διαπραγματευτικό στυλ έτυχε της απόλυτης έγκρισης στο εσωτερικό της χώρας, που βράζει από οργή μετά τα πέντε χρόνια λιτότητας.

Πρωτοετής φοιτητής

Το διαπραγματευτικό στυλ των νέων ηγετών της Ελλάδας έχει τη συντριπτική έγκριση μιας χώρας που βράζει από οργή έπειτα από πέντε χρόνια λιτότητας, αν και υπάρχουν φωνές εντός της Ελλάδας που λένε πως η σκληρή τακτική της Αθήνας θα κάνει κακό στη διαπραγματευτική της θέση, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλης Αλεξάκης λέει ότι «δεν μιλούν τη γλώσσα των Ευρωπαίων, αλλά τη δική τους», ενώ ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης συμπληρώνει: «Είμαστε πλήρως απομονωμένοι και οι στόχοι φαίνεται να αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Δεν υπάρχει μια κεντρική καθοδήγηση, κάθε υπουργός συμπεριφέρεται σύμφωνα με το δικό του στυλ. Ο Τσίπρας μόλις τώρα μαθαίνει πώς γίνεται η διεθνής πολιτική».

Πάντως, μια άλλη πηγή της Ευρωζώνης είναι λιγότερο επιεικής. «Ο Τσίπρας είναι σαν ένας πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής που θέλει να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς από την αρχή, αλλά δεν ξέρει τίποτα επ' αυτού», είπε με ειρωνική διάθεση.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ