Newsweek: Η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού -Δεν θα αποφύγει το τρίτο πακέτο στήριξης - iefimerida.gr

Newsweek: Η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού -Δεν θα αποφύγει το τρίτο πακέτο στήριξης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αγωνιώδη προσπάθεια της Ελλάδας να βρει χρήματα από παντού, καταγράφει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, έτσι ώστε να πετύχει την προγραμματισμένη αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Σημειώνει πως ίσως η Ελλάδα αναγκαστεί να αξιοποιήσει τα χρήματα από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και εκείνα που προορίζονται για τις συντάξεις, ενώ προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει να τα κοινοτικά χρήματα για τις γεωργικές επιδοτήσεις.

Αυτή η βραχυπρόθεσμη ασφυξία αναμένεται να τερματιστεί και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να έχει διαθέσιμα χρήματα για τις αποπληρωμές του Μαρτίου, αλλά οι αναλυτές (σύμφωνα με το Newsweek) σημειώνουν πως οι πληρωμές που έχει να κάνει μέσα στο χρόνο θα την αναγκάσουν να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές για την παροχή ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

Τι είπε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το άρθρο αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη σε μια πλατφόρμα που έκανε λόγο για τερματισμό της λιτότητας, ενώ υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, ωστόσο στις διαπραγματεύσεις αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις έτσι ώστε να διατηρήσει τη θέση της στο ευρώ».

Από την μεριά του ο αναλυτής του Macropolis, Γενς Μπάστιαν σημειώνει: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε πάντα πως θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ. Δεν έχει απομακρυνθεί από αυτή τη θέση. Η έκθεση της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι σημαντική και δεν είναι προς το συμφέρον των ελληνικών αρχών να παραβούν οποιαδήποτε υποχρέωση προς αυτό».

Προτεραιότητα το ΔΝΤ

Και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθορίσει την πληρωμή του ΔΝΤ ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Ωστόσο, μπορεί να είναι σε θέση να λύσει τις υποχρεώσεις αποπληρωμής του Μαρτίου, αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματα θα έρθουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Το ίδιο απαισιόδοξος για τις εξελίξεις είναι και ο καθηγητής του Cardiff Business School, Μιχαήλ Αργυρού. Λέει συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα έχει μπροστά της δύο επιλογές: είτε να παραβιάσει τις υποχρεώσεις της και να φύγει από την Ευρωζώνη, είτε να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης από τη στιγμή που ο Τσίπρας τόνισε πως δεν θέλει να διακινδυνεύσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να μπορέσει να αποπληρώσει σε μηνιαία βάση τα δάνειά της. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει μήνα-μήνα. Υπάρχουν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που δείχνουν πως θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων που ελέγχει το κράτος ή τα κοινοτικά κονδύλια για τις γεωργικές επιδοτήσεις. Το ποσό των χρημάτων που οφείλεται το Μάρτιο θα αποπληρωθεί, αλλά ουσιαστικά έτσι μετατίθενται οι δύσκολες αποφάσεις». Το συμπέρασμα είναι ότι το καλοκαίρι που πλέον οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι κατά πολύ πιο αυξημένες, η Ελλάδα θα αναζητήσει μια σανίδα σωτηρίας, επομένως δεν πρέπει με τίποτα να χάσει το ΔΝΤ από το κάδρο της.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ