Telegraph: Πού έχασε και πού κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη με την Ευρώπη [γραφήματα] - iefimerida.gr

Telegraph: Πού έχασε και πού κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη με την Ευρώπη [γραφήματα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος θα περάσει από τη Βουλή, αλλά δεν θα περάσει από τη... βάσανο της ψηφοφορίας. Την ίδια στιγμή, αρκετά κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης, θα το πράξουν (ή το έχουν πράξει). Αυτό είναι μια ειρωνική διάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών στην ΕΕ.

Η βρετανική Telegraph ξιφουλκεί κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία για την τετράμηνη παράταση που συμφώνησε με τους δανειστές, ενώ σημειώνει πως αυτό έγινε μετά από την εσωτερική αναταραχή που προκλήθηκε εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πολλούς φάνηκε σαν μια μεγάλη συνθηκολόγηση σε μια σειρά τεταμένων και παρατεταμένων συνομιλιών με τους πιστωτές.

Και κάπου εδώ μπαίνουν στη ζυγαριά τα κέρδη και οι ζημίες ενός εκάστου. Ποιος νίκησε και ποιος έχασε; Ή, αλλιώς, ποιος υποχώρησε πρώτος; Όπως γράφει και η εφημερίδα: «Η προκλητική ελληνική κυβέρνηση κέρδισε περισσότερο έδαφος έναντι των δανειστών της ή απλώς μπλοφάρει;».

Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, που συνέταξε μια σειρά μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του υπάρχοντος προγράμματος, η Ελλάδα; εξακολουθεί να είναι ο «συν-συγγραφέας της μοίρας της» και δεν δέχεται υπαγορεύσεις από την ΕΕ.

Ωστόσο, εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκαν φωνές που αντιτάσσονται στις κινήσεις της κυβέρνησης και η εφημερίδα φέρνει το παράδειγμα του Κώστα Λαπαβίτσα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν αγώνα δρόμου τεσσάρων εβδομάδων για να περάσει νομοσχέδια που θα αποδεικνύουν πως κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Τότε μόνο οι δανειστές θα αποφασίσουν να δώσουν χρήματα και να κρατηθεί η χώρα μέχρι τον Ιούνιο. Όμως, τι ακριβώς υπέγραψε η Αθήνα και οι ντόπιοι πολιτικοί καυγάδες προχωρούν να σταθούν ανάχωμα στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από τη χρεοκοπία;».

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Telegraph: Πού έχασε και πού κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη με την Ευρώπη [γραφήματα] | iefimerida.gr 0

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 22 κράτη-μέλη της ΕΕ με κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι η μοναδική που ένιωσε την πτώση του, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Σε σχέση με το 2008 εμφανίζεται μια πτώση 14% στον ονομαστικό ακαθόριστο μισθό, καθώς η Ελλάδα προχώρησε σε μια σταδιακή μείωση του κόστους εργασίας στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα στην πληγείσα οικονομία της. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά στο στόχο των 750 ευρώ. Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση δεσμεύεται «να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς με την πάροδο του χρόνου με έναν τρόπο που θα εγγυάται την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση». Η κυβέρνηση έχει διαβεβαίωσε τους πιστωτές της ότι τυχόν αυξήσεις των μισθών δεν θα γίνουν χωρίς τη διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτή είναι μια συμβιβαστική διατύπωση που δείχνει πως η Αθήνα υποχώρησε στις απαιτήσεις της.

Πουλώντας τα «ασημικά» του κράτους

Telegraph: Πού έχασε και πού κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη με την Ευρώπη [γραφήματα] | iefimerida.gr 1

Οι ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται να είναι ένα από τα θέματα αιχμής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν πως θα παγώσει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Η Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος εξακολουθεί να το πιστεύει και μάλιστα ένας υπουργός που πρόσκειται σε αυτήν (σ.σ.: Παναγιώτης Λαφαζάνης) αντιδράει ακόμη. Αλλά κι εδώ υπάρχει υποχώρηση, καθώς η κυβέρνηση είπε, τελικά, πως δεν πρόκειται να βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη περατωθεί, ενώ κάποιες άλλες θα εξεταστούν ξεχωριστά. Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ατζέντας. Μιλώντας στην Telegraph, ο υπουργός οικονομίας δεσμεύθηκε να ακυρώσει τη συμφωνία για τον Πειραιά επιδιώκουν και να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στους όρους των πωλήσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Υπερασπιζόμενος τη θέση της κυβέρνησής του, ο Γιάννης Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι υπάρχει αρκετά «δημιουργική ασάφεια» στο κείμενο που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να παρέχει αρκετό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει εκ νέου το θέμα της πώλησης των αεροδρομίων και του λιμανιού του Πειραιά.

Το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης

Μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ήταν και τα μέτρα υπέρ των ευπαθών ομάδων που επλήγησαν από την οικονομική κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια. Το «μαξιλάρι» αυτού του προγράμματος, στην πρώτη του φάση, κοστίζει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού η κυβέρνηση κράτησε την έκφραση «καταπολέμηση της ανθρωπιστής κρίσης», αλλά σημειώνεται πως τα μέτρα που θα παρθούν σε θα έχουν αρνητική δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Η ονομασία «Τρόικα»

Telegraph: Πού έχασε και πού κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη με την Ευρώπη [γραφήματα] | iefimerida.gr 2

Τώρα πλέον θα λέγονται «θεσμοί», αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτή η αλλαγή δεν είναι σημαντική, καθώς τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΚΤ με την Κομισιόν εξακολουθούν να ελέγχουν τις επιδόσεις της Ελλάδας και θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν τον Απρίλιο αν υπήρξε πρόοδος, έτσι ώστε να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα. Πάντως, η Ελλάδα φαίνεται να έχει κερδίσει ένα μικρό ρήγμα ανάμεσα στην τριάδα. Τη στιγμή που το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα παίζουν τον «σκληρό» του παιχνιδιού, η Κομισιόν δείχνει πιο συμβιβαστικό πρόσωπο.

Ασάφεια ή «εποικοδομητική ασάφεια»;

Η ελληνική πλευρά διατείνεται πως το μνημόνιο τελείωσε και το κλειδί είναι πως δεν υπάρχει στη συμφωνία η έννοια της επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος. Επίσης αφαιρέθηκε ο πνιγηρός στόχος του 3% σε πρωτογενές πλεόνασμα. Ο Βαρουφάκης κάνει λόγο για «εποικοδομητική αμφισημία», ενώ τα 2/3 της Τρόικας και ο γερμανικός Τύπος κάνουν λόγο για μπλόφα της Αθήνας και για ανησυχητική αποχώρηση από τις υποσχέσεις της να πάρει συγκεκριμένα μέτρα – αυτά δηλαδή που συμφωνήθηκαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ