Αγωνία για την κάλυψη των εντόκων ύψους 875 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Αγωνία για την κάλυψη των εντόκων ύψους 875 εκατ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εμπράκτως, αρχίζει σήμερα για την κυβέρνηση ο Γολγοθάς της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του Μαρτίου, με το πρώτο κρας τεστ, την πρώτη από τις τρεις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, να ξεκινά σε λίγες ώρες.

Συγκεκριμένα, δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας, συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να βρουν τον… αγοραστή τους καθώς την Παρασκευή 6 Μαρτίου πρέπει να καλυφθεί η λήξη αντίστοιχου εντόκου γραμματίου το οποίο είχε εκδοθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το έντοκο του Σεπτεμβρίου που λήγει την Παρασκευή, κατά ένα μεγάλο κομμάτι είχε καλυφθεί τότε από επενδυτές από το εξωτερικό.

Ετσι, το μεγάλο ζήτημα είναι το ποιος θα αγοράσει τα σημερινά έντοκα. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Οσες λήξεις εντόκων βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών θα ανανεωθούν (roll-over). Εκείνες που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών ή επενδυτών, οι οποίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στην ανανέωση τους, θα πρέπει να καλυφθούν από από εγχώριες δυνάμεις. Διαφορετικά θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Ολα αυτά την ώρα που η ΕΚΤ ασκεί τεράστια πίεση στις ελληνικές τράπεζες να μην εκτεθούν περισσότερο στα έντοκα γραμμάτια και την ελληνική πλευρά, μέσω του Γιώργου Χουλιαράκη, να ζητά τη χαλάρωση των πιέσεων αυτών (σημειώνεται ότι μέχρι τώρα στην περίπτωση που οι ξένοι κάτοχοι των εντόκων που δεν ήθελαν να τα ανανεώσουν, το κενό καλυπτόταν από τις ελληνικές τράπεζες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε με ένα ευρώ το Δημόσιο, αν δεν ενημερώσουν και δεν λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το ελληνικό κράτος πρέπει να καλύψει δύο δανειακές υποχρεώσεις, το έντοκο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και τη δόση των 298 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.






Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έντοκα γραμμάτια δημοπρασία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ