Μητρόπουλος: Στην 4μηνη παράσταση υπάρχει παρελθόν μνημόνιο - iefimerida.gr

Μητρόπουλος: Στην 4μηνη παράσταση υπάρχει παρελθόν μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη διαφοροποίησή του ως προς την τετράμηνη παράσταση εξέφρασε για άλλη μια φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, σημείωσε ότι στην υπάρχουσα συμφωνία υπάρχει παρελθόν μνημόνιο, ενώ δεν έχουν ακυρωθεί οι 500 νόμοι που συναρτώνται με το Μνημόνιο. Τέλος, έκανε λόγο για ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των Γερμανών, ενώ έδωσε τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα, λέει για την 4μηνη παράταση: «Εγώ είχα πει -διαφοροποιούμενος από πολλούς συναδέλφους- ότι η παράταση αυτή καθαυτή εμπεριέχει και τη συνέχιση τουλάχιστον των νόμων που έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν ακυρωθεί. Αρα, μη ρωτάτε εμένα να πω ότι δεν υπάρχουν ψήγματα ή στοιχεία μνημονίου και στις δύο παρατάσεις, αφού οι 500 νόμοι που έχουν ψηφιστεί δεν έχουν ακυρωθεί. Έτσι κι αλλιώς η δίμηνη παράταση και η τετράμηνη παράταση εμπεριέχουν παρελθόν μνημόνιο. Εδώ είμαστε στη μέγγενη ενός εντεινόμενου εκβιασμού διότι "εάν δεν πάρετε μέτρα", λέει η άλλη πλευρά, "και δεν αξιολογηθείτε κατά τη δική μας αντίληψη, δηλαδή με μέτρα, και δεν σας δώσουμε την αξιολόγηση που συνεπιφέρει το ποσό εκβιαζόμενοι, θα έχετε μεγάλη ασφυξία και τελειώσατε". Αυτή είναι η λογική του Σόιμπλε και του Ντάισελμπουλ: ή ασφυξία ή μνημόνιο».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε:

«Τον θεωρώ ευφυή και θεωρώ ότι αν τον άφηναν και αν είχε τη δυνατότητα να το πάει με τα επιχειρήματά του μέχρι το τέλος, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Όχι αν τον άφηναν οι δικοί μας γιατί είχε την απεριόριστη συναίνεση και υποστήριξη από τον Τσίπρα, αλλά εάν θα μπορούσε να είχε περισσότερη ευλυγισία και χρόνο θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

Για τη σημερινή κατάσταση

«Έχουμε μια εντεινόμενη διάθεση των δανειστών να πιέσουν. Φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει και η πατρίδα μας αλλά τους ενδιαφέρει και η καταστολή του ογκούμενου κύματος δυσαρέσκειας στον Νότο, συνεπώς όσοι ανέμεναν ότι οι δανειστές θα είναι ηπιότεροι σε μια νωπή εντολή μάλλον διαψεύσθηκαν και κυρίως οι δανειστές έχουν αποθρασυνθεί επειδή στηρίζονται σε σκληρά δεσμευτικά σε βάρος της πατρίδας μας κείμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων κυρίως της κυβέρνησης Παπαδήμου που δίνουν τη δυνατότητα και τη βάση της σκληρής τους άτεγκτης στάσης. Οι δανειστές έχουν τέτοιας έντασης και τέτοιας δέσμευσης κείμενα που μπορούν επικαλούμενοι τα κείμενα αυτά να στριμώχνουν την πατρίδα μας. Γι' αυτό λέω ότι είναι επικίνδυνα επιπόλαιοι και αφελείς όσοι παρωθούν την κυβέρνηση να φέρει τη σύμβαση της παράτασης στη Βουλή για κύρωση, διότι όσο μεγαλύτερο κύρος αποκτά η συμφωνία ή οι συμφωνίες με τους δανειστές, τόσο δύσκολη είναι η απεμπλοκή από τις δεσμεύσεις. Οσον αφορά τον Σόιμπλε, άκουσε το επιχείρημα της νωπής εντολής, άκουσε το επιχείρημα της νέας κυβέρνησης, άκουσε το επιχείρημα ότι "δεν ευθύνομαι εγώ, ο νέος ηγέτης Τσίπρας που μάχομαι πατριωτικά" και του λέει "μα, κύριε, υπάρχουν δεσμεύσεις των προηγουμένων". Εκεί έχουμε κολλήσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ