Το Spiegel συνομιλεί με 6 επιφανείς Ελληνες: Τι λένε για την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας - iefimerida.gr

Το Spiegel συνομιλεί με 6 επιφανείς Ελληνες: Τι λένε για την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιες ελπίδες και ποιους φόβους γέννησε είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση και πόσο άσχημες είναι οι σχέσεις με τη Γερμανία;

Τέσσερις εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel κάθισε κάτω και συζήτησε με έξι Ελληνες πολίτες με διαφορετικά επαγγέλματα και κοινωνικά status.

Πρώτος, όπως αναφέρει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του αγγλόφωνη έκδοση, που φτάνει στο σημείο συνάντησης ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Οι γερμανοί αρθρογράφοι δεν παραλείπουν να σχολιάσουν πως ο 72χρονος Ελληνας υπουργός δεν φορά γραβάτα, ενώ επιλέγουν για τίτλο του άθρου τους μια φράση του Ελληνα υπουργού: «Πρέπει να εξηγηθούμε» και προσθέτουν στην εισαγωγική παράγραφο της συνέντευξής τους πως κ. Φλαμπουράρης δήλωσε: «Πρέπει να διατηρήσουμε τις επαφές μας με τους Γερμανούς».

Επόμενος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η τραγουδίστρια Νατάσα Μποφίλιου για την οποία επισημαίνεται από τους δημοσιογράφους πως είχε γίνει αποδέκτης απειλών των οπαδών της Χρυσής Αυγής. Στη συνάντηση φτάνει και ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου για το βιβλίο του οποίου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» στο οποίο περιλαμβάνονται 16 ιστορίες από την καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης, γίνεται ειδική μνεία. Ακολουθεί η πέμπτη καλεσμένη των γερμανών δημοσιογράφων, η Αγγελική Παπαγεωργίου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός μικρού εργοστασίου που φλερτάρει με το λουκέτο και η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Ξένια Κουναλάκη.

Οι έξι καλεσμένοι των δημοσιογράφων του «Spiegel» Manfred Ertel και Katrin Kuntz πέρασαν υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου του Βήματος Αγγελου Κωβαίου τρεις ολόκληρες ώρες συζητώντας.

Για την απουσία κοινής γλώσσας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών

Οι δημοσιογράφοι του Spiegel αναφέρουν στον κ. Φλαμπουράρη πως η εντύπωση που έχουν είναι ότι «οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη δεν έχουν ακόμη βρει μια κοινή γλώσσα» για να λάβουν την απάντηση: «Με τον συμβιβασμό, εγκαινιάσαμε μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε πάνω και μια κοινή γλώσσα. Ομως ακόμη τα μίντια και η κυβέρνηση στη Γερμανία έχουν επίσης ένα καθήκον να ενημερώνουν σωστά τον γερμανικό λαό για τη χώρα μας».

Οσο στην ερώτηση για το αν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι υπεύθυνα για τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου, ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε πως «οι πολιτικοί έχουν επίσης μεταφέρει αυτή την εικόνα και υπ' αυτή την έννοια, είμαστε όλοι ένοχοι».

Από τη δική του οπτική γωνία, ο Γιώργος Καμίνης επισημαίνει ότι «η κοινή μας γλώσσα είναι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτοί έχουν υποφέρει. Επειδή η Γερμανία φέρει το μεγαλύτερο βάρος των πολιτικών λιτότητας, ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλο πολύ επιθετικά. Και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές».

Στην ερώτηση του Spiegel: Πόσο άσχημες νομίζετε ότι είναι πραγματικά οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας;, η κα Παπαγεωργίου απάντησε: «Εχω την αίσθηση ότι οι Γερμανοί μας βλέπουν με καχυποψία, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο. Εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε καθαρή συνείδηση».

«Δεν μπορούμε να βλέπουμε απομονωμένα τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας. Ανησυχώ για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μου φαίνεται ότι η Ευρώπη έχει μεταμορφωθεί σε μια τεράστια τράπεζα και οι λαοί της έχουν χωριστεί σε δανειστές και δανειζομένους. Οι Ιρλανδοί, οι Φινλαφνδοί και οι Βέλγοι λένε: Οι Ελληνες μας χρωστούν λεφτά και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να εξαφανιστεί. Αυτή είναι μια κακή εξέλιξη. Η Γερμανία είναι ο ηγέτης αυτής της πολιτικής και πάντα έβλεπε την Ευρώπη ως τον κήπο πίσω από το σπίτι της. Δεν θεωρώ ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Η συμφωνία στις Βρυξέλλες σημαίνει ότι οι Ελληνες μπορούν να ηρεμήσουν για λίγο ακόμη, αλλά θα κάνουμε την ίδια συζήτηση ξανά τον Ιούνιο» εκτιμά από την πλευρά του ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου.

Περί αποκατάστασης της χαμένης αξιοπρέπειας των Ελλήνων

Οι γερμανοί δημοσιογράφοι αναφέρονται και στη φράση του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις του στις οποίες είχε πει πως θέλει να δώσει στους Ελληνες πίσω τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.

Η Νατάσα Μποφίλιου απάντησε πως «ως καλλιτέχνης αυτές οι λέξεις πραγματικά με χαροποίησαν. Δυστυχώς, είναι μια γρήγορη άχρηστη παρατήρηση από τους πολιτικούς, η λαϊκίστικη παρηγοριά τους».

Ο κ. Φλαμπουράρης εξήγησε πως «δεν πρόκειται για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ή των Γερμανών, αλλά για μια αξιοπρεπή ζωή. Πώς μπορεί κάποιος να μιλήσει για αξιοπρέπεια αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους λογαριασμούς του; Οταν κάποιος πρέπει να βοηθά τον γιο του στη μελέτη κάτω από το φως ενός κεριού; Οταν ο κόσμος ψάχνει στα σκουπίδια για μια κομμένη τομάτα;».

«Πάρτε εμένα για παράδειγμα» λέει η επιχειρηματίας Αγγελική Παπαγεωργίου, «Συνελήφθη επειδή η εταιρεία μου είχε χρέη και δεν μπορούσα να πληρώσω τους φόρους μου. Μου έκλεψαν την τσάντα και όταν πήγα να το αναφέρω στην αστυνομία, με έβαλαν σε ένα κελί. Μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και με κλείδωσαν μέσα. Την επόμενη μέρα πέρασα από αυτόφωρο και πήγα στο δικαστήριο. Ηθελα μια παράταση για να πληρώσω τους φόρους μου, αλλά αυτό δεν επιτρεπόταν. Η όλη διαδικασία με εξευτέλισε».

«Η αξιοπρέπεια πολλών Ελλήνων έχει παραβιαστεί. Απλά κοιτάξτε τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας. Το καταλαβαίνω όταν ο κόσμος λέει ότι απλά θέλει να τα βγάζει πέρα και δεν τον νοιάζει τι νόμισμα θα έχουμε» αναφέρει ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου.

Με αφορμή από αυτή την απάντηση, οι δημοσιογράφοι του Spiegel ρωτούν: «Θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ»;

Ο κ. Φλαμπουράρης είναι κατηγορηματικός: «Δεν το θέλουμε αυτό. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Αν τώρα έχουμε ένα εκατομμύριο Ελληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αν φύγουμε από το ευρώ θα έχουμε έξι εκατομμύρια».

«Θέλω το ευρώ μόνο αν δω ότι είναι καλύτερο για τη ζωή μου. Και θέλω να είμαι μέλος της Ευρώπης μόνο αν δεν με αναγκάζουν να φοράω μια πινακίδα χρέους γύρω από το λαιμό μου» αντέτεινε η Νατάσα Μποφίλιου.

Η Ξένια Κουναλάκη από την εφημερίδα «Καθημερινή» απάντησε: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν εντός ευρωζώνης. Ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς δεσμεύσεις. Αλλά η δανειακή σύμβαση απέτυχε, μας έφερε το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυτής που οδήγησε σε μια ανάδειξη του εθνικισμού μέσα στον οποίο η Ευρώπη θεωρείται ως ο νέος εχθρός. Ανησυχώ πολύ για αυτό, γιατί η Ευρώπη, εκτός των άλλων, σημαίνει και συμβιβασμός. Δεν πρόκειται για το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βγουν νικητές».

«Είμαι απογοητευμένος βλέποντας την Ευρώπη σήμερα να εξισώνεται με το ευρώ. Ολα γυρίζουν γύρω από το χρήμα, τα χρέη, τα ομόλογα και τα δάνεια. Μας βλέπουμε ως μια οικονομική ένωση, και όχι ως μια ένωση των λαών. Αυτό είναι απογοητευτικό και αφαιρεί την ελπίδα από ένα ευρωπαϊκό μέλλον» εκτιμά ο Χρήστος Οικονόμου.

Από την άλλη, ο Δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει: «Η Ευρώπη πάντα απεικονιζόταν ως δούναι και λαβείν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό. Η Ευρώπη αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια, την ελευθερία της μετακίνησης και το ότι φέρνει πιο κοντά τη μία στην άλλη τις κοινωνίες μας. Αλλά, η Ευρώπη απαιτεί και προσπάθεια».

Πώς κρίνεται η νέα κυβέρνηση;

Μεταξύ πολλών ακόμη ερωτήσεων που μεσολάβησαν από τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, η οποία κατακρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών μέχρι τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο κράτος από εποχής Τουρκοκρατίας, το Spiegel ερωτά: «Οι νέες κυβερνήσεις έχουν συνήθως περιθώριο 100 ημερών πριν την πρώτη τους κριτική. Αλλά αυτό η επανεκκίνηση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε τόσο δραστικά που θέλουμε ήδη να ρωτήσουμε: Τι πιστεύετε για την αρχή της νέας κυβέρνησης»;

«Εχω αρνητική εντύπωση» απαντά η Ξένια Κουναλάκη και δικαιολογεί την εκτίμησή της ως εξής: «Βρίσκω τη συνεργασία με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές απαράδεκτη. Δεν μου αρέσουν τα ανοίγματα στη Ρωσσία. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν πέτυχε στο να πιέσει αρκετά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Τα προβλήματα απλώς παρατάθηκαν. Δεν μιλάμε πια για Τρόικα αλλά για “θεσμούς”. Μας νομίζουν για χαζούς; Είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι»

«Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον εαυτό της. Εχουν προχωρήσει σε υποσχέσεις και κάνουν δηλώσεις τόσο γρήγορα που πέφτουν σε αντιφάσεις. Αυτό είναι κακό» εκτίμησε ο κ. Καμίνης.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης απάντησε: «Εγώ βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Η κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα παγκόσμιο θέμα τις πρώτες 20 μέρες της διακυβέρνησής της. Αυτό που κατορθώσαμε είναι ότι κόσμος θέλει να μας βοηθήσει τώρα και ο λαός θεωρεί ότι δεν πρέπει κανείς να μας κρίνει πρόωρα. Είναι μια σημαντική ανησυχία που δεν πέρασε: ότι αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα λύγιζε».

Το Spiegel συνομιλεί με 6 επιφανείς Ελληνες: Τι λένε για την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ