Στο 2,5% η ύφεση και στο 1.000.000 οι άνεργοι στην Ελλάδα το 2012 - iefimerida.gr

Στο 2,5% η ύφεση και στο 1.000.000 οι άνεργοι στην Ελλάδα το 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Προβλέψεις- σοκ για την Ελλάδα κάνει το ΔΝΤ στις δύο Εκθέσεις που δημοσιοποιούνται σήμερα, καθώς από τη μια μεριά προβλέπει βαθιά ύφεση για φέτος αλλά και το 2012 καθώς και εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ από την άλλη αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για δημοσιονομικές αποκλίσεις αλλά και αύξηση του Χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στη 5ετία!!!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το WORLD ECONOMIC OUTLOOK του ΔΝΤ, η Ελλάδα φέτος θα έχει ύφεση 5% και την επόμενη χρονιά 2%, προβλέψεις όμως ξεπερασμένες από τις εξελίξεις, αφού όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Αθήνα κ. Μπομπ Τραά, το 2011 η ύφεση θα φτάσει στο 5,5% και το 2012 στο 2,5% χωρίς μάλιστα να φαίνεται το σημείο καμπής, δηλαδή το σημείο από το οποίο θα υπάρξει δυναμική ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, πάντως, η αναθεωρημένη πρόβλεψη για την ανεργία, η οποία τη φετινή χρονιά θα φτάσει στο 16,5% και το 2012 στο 18,5%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι επισήμως καταγεγραμμένοι άνεργοι θα φτάσουν στο 1.000.000 ανθρώπους και μάλιστα την ώρα που η Κυβέρνηση με τη Τρόικα συζητά για το εάν πρέπει να γίνουν απολύσεις στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα!!!

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές προβλέψεις, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, που ήθελαν τη Τρόικα να εκτιμά ότι η διαφαινόμενη απόκλιση από τον στόχο του Ελλείμματος θα είναι τουλάχιστον 0,7% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, όπως αυτές αποτυπώνονται στο FISCAL MONITOR, το φετινό Έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 8% και την επόμενη χρονιά στο 6,9%, αποκλίνοντας κατά 0,7% του ΑΕΠ δηλαδή κατά περίπου 1,6 δισ ευρώ. Εντύπωση προκαλεί, δε, η εκτίμηση ότι Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ιαπωνία θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση Χρέους μέσα στη 5ετία που ακολουθεί ήτοι κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, με την απαιτούμενη προσαρμογή στα όρια του 60% να διαμορφώνεται στο 19% του ΑΕΠ για το διάστημα έως το 2030, συνυπολογιζομένης της γήρανσης του πληθυσμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι όσον αφορά στο "εργαλείο" των αποκρατικοποιήσεων, από τη χρήση του οποίου η Ελλάδα υπολογίζει 50 δισ ευρώ ως το τέλος του 2015, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το στόχο φιλόδοξο αλλά όχι ακατόρθωτο, σημειώνοντας, όμως, ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή ανάπτυξη και την αστάθεια στις χρηματαγοράς, αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας του ελληνικού εγχειρήματος...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ