Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] - iefimerida.gr

Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες νεαρές γυναίκες Ρομά παρελαύνουν μπροστά στους μελλοντικούς τους μνηστήρες στο νυφοπάζαρο της Βουλγαρίας που δίνει την ευκαιρία σε φτωχές οικογένειες να οργανώσουν οικονομικά επωφελείς γάμους για τα παιδιά τους.

Εδώ οι πιθανές νύφες είναι προκλητικά ντυμένες, υπερβολικά βαμμένες με φανταχτερά κοσμήματα, πανύψηλα τακούνια και μίνι φούστες. Γύρω τους βρίσκονται νέοι άνδρες των οποίων η οικογένεια ελπίζει να τους βρει μια χρήσιμη γυναίκα.

Οι οικογένειες που συγκεντρώθηκαν στην πόλη Στάρα Ζαγκόρα είναι μέρος της κοινότητας των περίπου 18.000 Ρομά γνωστοί ως Kalaidzhi, που βγάζουν παραδοσιακά τα προς το ζην ως χαλκουργοί.

Οι περισσότεροι βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση και επιδιώκουν τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών γάμων που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την οικονομική ύφεση της Βουλγαρίας.

Το νυφοπάζαρο που γίνεται τέσσερις φορές το χρόνο σε διάφορες θρησκευτικές εορτές κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού - είναι μια ευκαιρία για τις νομαδικές φυλές των Ρομά να συναντηθούν, να πουν τα νέα τους και να προξενέψουν τα έφηβα παιδιά τους.

Αγόρια και κορίτσια χορεύουν μαζί σε μια σπάνια ευκαιρία που περιφρονεί τις συντηρητικές αξίες της κοινότητας, στην οποία οι νέοι σπάνια επιτρέπεται να συναντηθούν με το αντίθετο φύλο.

Οι Kalaidzhi, οι οποίοι σχεδόν όλοι είναι ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί, παίρνουν τα κορίτσια από το σχολείο στα 15 ή ακόμη και νωρίτερα για να τα κρατήσουν ασφαλείς από τους πειρασμούς.

Ξεκινά, σαν ένας χορός λυκείου, με ομάδες αγοριών και κοριτσιών να κοιτιούνται και να συστήνονται ενώ οι μητέρες και οι πατέρες παραμένουν διακριτικά στο παρασκήνιο.

Εκτός από αυτές τις δύο τρεις φορές το χρόνο, τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν μόνο επαφή σε chat στο Διαδίκτυο.

Η παράδοση του νυφοπάζαρου πηγαίνει γενιές πίσω. Γινόταν σε χωράφι δίπλα στο παζάρι του χωριού, όπου νύφες στέκονταν στη σκηνή και οι μνηστήρες μάχονταν για το χέρι τους.

Αλλά η αστυνομία πέρυσι μετέφερε αλλού την εκδήλωση για να αποφευχθεί η ένταση με τους εμπόρους αλόγων. Ακόμα, τα φλερτ που συμβαίνουν μπορεί να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις για γάμο, λίγους μήνες μετά.

Ακόμα όμως κι αν οι νέοι τα βρουν μεταξύ τους, οι γονείς ξεκινούν πολύπλοκες οικονομικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την τιμή που η οικογένεια του άνδρα πρέπει να καταβάλει στους γονείς της γυναίκας, εάν πρόκειται να την παντρευτεί.

Το κόστος μιας νύφης - μεταξύ 5.000 και 10.000 λεβ (2.200 με 4.300 λίρες) - έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι θέσεις εργασίας έχουν στερέψει και οι γαμήλιες τελετές είναι πολύ πιο μετριοπαθείς σε σχέση με παλαιότερα. Αλλά οι τιμές αυξάνονται πάντα για μία «πολύ όμορφη» νεαρή γυναίκα με πολλούς μνηστήρες.

Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Νυφοπάζαρο Ρομά στη Βουλγαρία: Εφηβες αναζητούν τους συζύγους τους [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νυφοπάζαρο Βουλγαρία γάμος νύφες Ρομά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ