Η ΝΔ απαντά βήμα βήμα στη συνέντευξη Βαρουφάκη - Το Μαξίμου κάνει ρελάνς με... Καραμανλή - iefimerida.gr

Η ΝΔ απαντά βήμα βήμα στη συνέντευξη Βαρουφάκη - Το Μαξίμου κάνει ρελάνς με... Καραμανλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οσο μιλάει, τόσο δείχνει ότι δεν ξέρει τι λέει, δεν ξέρει γιατί ακριβώς μιλάει και δεν ξέρει τι έχει υπογράψει», σημειώνει ειρωνικά στο μακροσκελέστατο non paper, τέταρτο τις τελευταίες έξι ημέρες, η ΝΔ επιχειρώντας να αποδομήσει την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο Γιάνης Βαρουφάκης.

- Για τη δημιουργική ασάφεια: «Στην αρχή ισχυριζόταν ότι η «δημιουργική ασάφεια» της τελευταίας απόφασης του Eurogroup, ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας. Τώρα αποκαλύπτει ότι την ασάφεια, του τη ζήτησαν… οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών, για να περάσουν ευκολότερα την χρονική επέκταση από τα Κοινοβούλιά τους. Καταλαβαίνει τι μήνυμα στέλνει στα ξένα Κοινοβούλια; Μπορεί να αντιληφθεί τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;».

- Για τα πλεονάσματα: «Στο θέμα των πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια (μετά το 2015), που εμείς είχαμε πρόθεση να τα αλλάξουμε, δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Ο ίδιος νομίζει ότι αυτά τα πλεονάσματα έχουν πλέον αλλάξει. Δεν κατάλαβε τι υπέγραψε: το κείμενο λέει ρητά ότι παραμένουν τα «κατάλληλα πλεονάσματα», όπως προβλέπονται στην απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 (4,5% του ΑΕΠ).

Μόνο για το 2015 μπορεί να αλλάξει το πλεόνασμα (3%) λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση. Ποιος θα το «λάβει υπόψη»; Οι «θεσμοί» (institutions), δηλαδή η Τρόϊκα, όπως με απόλυτη σαφήνεια λέει η απόφαση. Όχι ο ίδιος. Χώρια που όσο πέσουμε κάτω από το 3%, θα μας το δανείσουν. Δηλαδή θα μας βάλουν σε νέο Μνημόνιο»…
(Στο σημείο αυτό παρατίθεται το ακριβές κείμενο της απόφασης στα αγγλικά: «Τhe Greek committed to ensure the appropriate primary fiscal surpluses, or financing proceeds, required to guarantee debt sustainability in line with the November 2012 Eurogroup statement. The institutions will, for the 2015 primary surplus target, take the economic circumstances in 2015 into account»).

- Για την τελευταία δόση: «Ο κ. Βαρουφάκης, μέχρι πριν μια βδομάδα, έλεγε ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα της τελευταίας δόσης. Τώρα λέει ότι χωρίς αυτά, η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα. Πότε το κατάλαβε; Μετά την απόφαση της ‘δημιουργικής ασάφειας’;».

- Για τον ΦΠΑ: «Υποστηρίζει ότι στο ζήτημα του ΦΠΑ θα βρει «κάποιο προϊόν άνευ σημασίας» να του αυξήσει το ΦΠΑ για να δείξει «καλή θέληση». Δεν ξέρει, προφανώς, ότι μπορεί να αυξήσει τους συντελεστές σε μια ολόκληρη κατηγορία, ή να πάρει ένα είδος και να το ανεβάσει κατηγορία. Αλλά δεν μπορεί να πάρει ένα είδος και να το αυξήσει ‘λίγο’, χωρίς να το πάει σε άλλη κατηγορία. Εδώ μετράει η εκτίμηση φορολογικής απόδοσης. Κι όταν θα μπει στα νούμερα, τότε θα δει τι ακριβώς σημαίνει ‘διαπραγμάτευση’.

Οι επιλογές του από τη χαμηλότερη κατηγορία (6,5% ΦΠΑ) είναι: ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία, θέατρα. Καθώς και η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου. Και η επόμενη κατηγορία είναι 13% ΦΠΑ».

Είπε κι αλήθειες...

Κατά τα λοιπά, οι κύκλοι της ΝΔ τονίζουν ότι ο ΥΠΟΙΚ είπε τις τελευταίες ημέρες και κάποιες αλήθειες.

Οπως ότι ήταν λάθος να βγαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και να λένε «μη πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ», ότι θα βγούμε από το Μνημόνιο όταν θα υπάρξουν επενδύσεις-ανάκαμψη-έξοδος στις αγορές και ότι η απόφαση του Eurogroup είναι μεταβατική – «μόνο που οδηγεί προς νέο Μνημόνιο».

Μέσω... Καραμανλή η απάντηση του Μαξίμου

«Η ΝΔ του κ. Σαμαρά, με non paper, περήφανη για τα μνημόνια που έχει υπογράψει, προσπαθεί να πείσει τα στελέχη της –την κοινωνία αποκλείεται!- ότι τα μνημόνια συνεχίζονται. Ας το πάρει απόφαση ο κ. Σαμαράς: η τρόικα τελείωσε και μαζί οι εκπρόσωποί της!
Του θυμίζουμε τι έλεγε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, «λαγός τη φτέρη έσειε.. κακό της κεφαλής του»! Ας προσέχει, λοιπόν… " είναι η απάντηση με non paper του Μαξίμου στο non paper της Ν.Δ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαξίμου ΝΔ Βαρουφάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ