Το Βερολίνο διαψεύδει Βαρουφάκη: Καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup - iefimerida.gr

Το Βερολίνο διαψεύδει Βαρουφάκη: Καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup

(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε υποστηρίξει (ΑΝΤ1) το πρωί της Παρασκευής, ότι η ασάφεια στη συμφωνία Ελλάδας-Eurogroup ήταν σκόπιμη, καθώς οι εταίροι ήταν εκείνοι που ήθελαν ασαφείς διατυπώσεις στη συμφωνία παράτασης για να την «περάσουν» από τα κοινοβούλιά τους.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι δεν υπήρξε «καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup» ούτε για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε μόνο για το 2015 το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν υπόψη οι «οικονομικές περιστάσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κυρία Κοτέ, είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, το πλεόνασμα αυτό είναι αναγκαίο για την αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε ως το 2022 αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ερωτηθείσα για τις «σπόντες» του κ. Βαρουφάκη σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και προσωπικά σε βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κ. Κοτέ αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι ζητούμενο τώρα είναι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δια της συγκεκριμένης πολιτικής».

Η δήλωση Βαρουφάκη που έκανε έξαλλο το Βερολίνο

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη, είπε -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν ασαφής επειδή το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους.

«Είμαστε περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Οσον αφορά το πλεόνασμα, το ότι δεν αναγράφεται ακριβώς ο στόχος είναι σαν να μας λένε ότι καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα 10 χρόνια γιατί θα καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα. Δεν βάλαμε νούμερο, γιατί η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα άλλα κοινοβούλια. Γι' αυτό συμφωνήσαμε να το αφήσουμε free. Εγώ θα είμαι ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να το υλοποιήσω. Αν πω ένα νούμερο, θα πω ψέματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ