Bloomberg: Η πραγματική αντιπολίτευση για τον Τσίπρα βρίσκεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Bloomberg: Η πραγματική αντιπολίτευση για τον Τσίπρα βρίσκεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να προκαλεί εφιάλτες στους Γερμανούς, όπως διατείνεται -με σκωπτικό τρόπο- το ακραίο βίντεο που έφτιαξαν οι δημιουργοί ενός σατιρικού σόου στη γερμανική κρατική τηλεόραση, αλλά οι πραγματικοί εφιάλτες προέκυψαν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Αθήνα όταν ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις υποσχέσεις της, αλλιώς δεν θα υπάρξει η τετράμηνη παράταση.

Στο μεταξύ, στους δρόμους της Αθήνας οι Έλληνες που έχουν συνηθίσει τα τελευταία πέντε χρόνια της Οδύσεειάς τους, τις πολιτικές μανούβρες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη συνθηκολόγηση στην οποία οδηγήθηκε η νέα κυβέρνηση. «Όταν έχεις τεντωμένα τα χέρια σου και σου λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα, τότε δεν σου μένει άλλο από το να τα σηκώσεις στον αέρα», λέει η 60χρονη συνταξιούχος Αλεξάνδρα Δημοπούλου, «μπορεί να έχεις κάποιος τις καλύτερες προθέσεις στον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα όταν δεν έχεις χρήματα γι' αυτές».

Το Bloomberg αναζητεί το νήμα της αντίδρασης και της αντιπολιτευτικής διάθεσης στην Αθήνα, αλλά και καταγράφει από πού προέρχεται. Το συμπέρασμα είναι ότι η ισχυρότερη αντιπολίτευση για τον Τσίπρα δεν βρίσκεται στα αντίπαλα κόμματα της Ελλάδας, αλλά στο εσωτερικό του δικού του κόμματος.

«Τη στιγμή που οι απλοί Έλληνες λένε ότι εκτιμούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης , αν και δεν είναι όλες επιτυχημένες, το πρόβλημα εμφανίζεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος», σημειώνει το άρθρο και θέτει εξαρχής τα ζητήματα που ήγηρε ο Μανώλης Γλέζος αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Όπως σημειώνει ο Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της Task Force για την Ελλάδα, «η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση δεν είναι η αντιπολίτευση στην ελληνική βουλή, αλλά η αντιπολίτευση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγαλύτερη πρόκληση, επομένως, είναι πώς θα διαχειριστεί τις προσδοκίες που προέκυψαν από την εκλογή του και μετά.

Η Οδύσσεια

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει το άρθρο, θυμήθηκε τον Οδυσσέα και τις περιπέτειές του, όπως είχε κάνει και ο Παπανδρέου το 2010, μόνο που οι Έλληνες δεν θέλουν με τίποτα να επιστρέψουν σε εκείνες τις ημέρες. Η 50χρονη Παρασκευή Ψυχίδου, ιδιοκτήρια καταστήματος με σουβενίρ στην Πλάκα, λέει: «Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα. Ειδικά όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Ελπίζω να έχουμε ένα καλό Πάσχα, χωρίς προβλήματα και αναστάτωση». Το θέμα είναι, πάντως, ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τσίπρα ανεξάντλητη πηγή υποστήριξης, παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχουν μέλη του κόμματός του.

Ο 55χρονος Κωνσταντίνος Βελουνάκης, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, λέει: «Τουλάχιστον οι τωρινοί προσπάθησαν να διαπραγματευτούν. Αυτό δεν το είχα δει πριν. Είναι καλό ότι έδειξαν πως δεν είμαστε όλοι (Βόρειοι και Νότιοι) στην ίδια βάρκα».

Και ενώ στην Ελλάδα η λέξη που κυριαρχεί είναι «ελπίδα», στις Βρυξέλλες προβάλλει η λέξη «εμπιστοσύνη». Πού σημαίνει σαφείς διαβεβαιώσεις από την μεριά της Αθήνας για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάτι που είπαν ευθύς εξαρχής ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ. Για κάποιους Έλληνες, αυτό το είδος της πίεσης σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα με τα οποία μέχρι τώρα ήταν αντίθετη. «Είναι αναμενόμενο να λέει ένα κόμμα κάτι και μετά να κάνει κάτι άλλο. Δεν έχουμε χρήματα και η Οδύσσεια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ