Θεοδωράκης: Περιμένουμε τον Τσίπρα να φέρει την συμφωνία στη Βουλή - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Περιμένουμε τον Τσίπρα να φέρει την συμφωνία στη Βουλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με συνέντευξη του από την Γερμανία, μετά την συνάντηση του με τον Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, ο Σταύρος Θεοδωράκης καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση την συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη για την 4μηνη παράταση του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε συνέντευξη του στον Γιώργο Παππά, ανταποκριτή της ΝΕΡΙΤ στο Βερολίνο μίλησε και για τις σχέσεις με το Σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα και της χώρας με την Γερμανία.

Αναλυτικά:

Σταύρος Θεοδωράκης: Ήταν μία ενδιαφέρουσα συνάντηση ξεκινήσαμε επιφυλακτικά. Έχουν λόγο οι Γερμανοί να είναι διστακτικοί με τους Έλληνες όπως έχουν λόγω και οι Έλληνες να είναι διστακτικοί με τους Γερμανούς αλλά νομίζω ότι καταλήξαμε με κατανόηση και θερμά. Άλλωστε δεν είναι μόνο αντικαγκελάριος είναι και αρχηγός του Σοσιαλο-Δημοκρατικού κόμματο, μας ενώνουν λοιπόν κοινές οπτικές, προοδευτικές οπτικές και ευρωπαϊκές οπτικές. Μιλήσαμε για το παρελθόν, δέχτηκε ότι η Τρόικα έκανε λάθη, φέρθηκε όπως του είπα χαρακτηριστικά ως λογιστής αστυφύλακας και δεν ασχολήθηκε τόσο πολύ με την ουσία των μεταρρυθμίσεων και μιλήσαμε κυρίως για το μέλλον. Του είπα ότι θα πρέπει οι Γερμανοί και ιδιαίτερα οι Γερμανοί Σοσιαλο-Δημοκράτες να βοηθήσουν την κυβέρνηση σε μία πορεία μεταρρυθμίσεων. Βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι να πει η κυβέρνηση τι μεταρρυθμίσεις θα κάνει, δηλαδή να πάρουν σάρκα και οστά οι δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων.

Δημοσιογράφος: Η γερμανική βουλή θα ψηφίσει αύριο την παράταση της ισχύουσας συμφωνίας. Οι βουλευτές οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε δίνουν μάχη ώστε να υπερψηφίσουν οι βουλευτές. Δεν θα έπρεπε και οι Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία;

Σταύρος Θεοδωράκης: Περιμένουμε τις αποφάσεις της ελληνικής βουλής κι έχεις δίκιο. Περιμένουμε τις αποφάσεις του κ.Τσίπρα, αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Νομίζω ότι κάποια τέτοια σημαντικά πράγματα δεν μπορεί να τα αποφασίζει ένα κόμμα ή τελοσπάντων ένα τμήμα του κόμματος από ότι φαίνεται, πρέπει να το αποφασίζει η ελληνική βουλή.

Δημοσιογράφος: Η σχέση του Ποταμιού με το γερμανικό Σοσιαλοδημοκρατικό Κόμμα πώς είναι και πώς προβλέπεται να είναι στο μέλλον;

Σταύρος Θεοδωράκης: Για να είμαι ειλικρινής είναι μία αδύνατη σχέση. Δεν είχαμε σχέση μέχρι τώρα με τους Γερμανούς Σοσιαλοδημοκράτες, δεν είχαμε ανθρώπους εδώ να συνομιλούμε. Ζητήσαμε αυτό το ραντεβού, με μεγάλη μου χαρά ήρθα εδώ, έκανα αυτό το ραντεβού με τον αντικαγκελάριο και νομίζω ότι ήταν η αρχή μίας καλής επαφής και μίας καλής συνεργασίας. Ο κ. Γκάμπριελ είναι ένας άνθρωπος που υπερασπίζεται τις ελληνικές υποθέσεις δίνει μάχη στα πλαίσια της Γερμανίας στα πλαίσια της καγκελαρίας και αν πιστέψω και όλα αυτά που μου λένε και από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένας άνθρωπος που βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες αυτής της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Μου το είπε και ο Σουλτς το έμαθα και από κάποιες πηγές στην Αθήνα. Είναι ένας άνθρωπος που συμπαραστάθηκε στην ελληνική προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Μετά τις εκλογές φαίνεται να υπάρχει ένα εντεινόμενο κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα το είδατε και σήμερα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Αν και ο Γκάμπριελ δεν είναι από τους πιο δύσπιστους, είναι από τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν αφορμή να υποστηρίξουν την Ελλάδα όντως έχεις δίκιο υπάρχει ένα κλίμα δυσπιστίας το είδα και με τις επαφές μου και με τους ξένους δημοσιογράφους το είδα και στις Βρυξέλλες, ένα τρόπο έχουμε να το αντιμετωπίσουμε, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσουμε σε κανονικές λύσεις που δίνουν αποδείξεις πλέον στην Ευρωπαϊκή κοινότητα αλλά και στη Γερμανία ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ