Αποκάλυψη: O εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, Τζιχάντι Τζον, είναι Βρετανός γόνος - iefimerida.gr

Αποκάλυψη: O εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, Τζιχάντι Τζον, είναι Βρετανός γόνος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, γνωστός με το όνομα «Τζιχάντι Τζον» (που μέχρι χθες, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, φερόταν να είναι ο ράπερ από το Λονδίνο με το όνομα Αμπτέλ Μαγιέντ Αμπτντέλ Μπάρι), είναι ο πτυχιούχος Πληροφορικής Μοχάμεντ Εμγουαζί, από το δυτικό Λονδίνο.

Αποκάλυψη: O εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, Τζιχάντι Τζον, είναι Βρετανός γόνος | iefimerida.gr 0

Ο Εμγουαζί πρωτοεμφανίστηκε στο βίντεο της εκτέλεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ τον περασμένο Αύγουστο, ενώ εμφανίζεται και στα βίντεο των αποκεφαλισμών των Αμερικανών Στίβεν Σότλοφ, Πίτερ Κάσινγκ, των Βρετανών Ντέιβιντ Χέινς και Άλαν Χένινγκ και του Ιάπωνα ομήρου Κέντζι Γκότο.

Αποκάλυψη: O εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, Τζιχάντι Τζον, είναι Βρετανός γόνος | iefimerida.gr 1
Αποκάλυψη: O εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, Τζιχάντι Τζον, είναι Βρετανός γόνος | iefimerida.gr 2

Ο 27χρονος Εμγουαζί, απόφοιτος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Westminster, πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη Συρία το 2012 για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους. Την ταυτοποίηση έκανε φίλος του, ο οποίος δήλωσε στην Washingnton Post ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Τζιχάντι Τζον είναι αυτός. Ήταν σαν αδελφός μου», ενώ πρόσθεσε ότι προέρχεται από επιφανή οικογένεια από το δυτικό Λονδίνο.

Αποκάλυψη: O εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, Τζιχάντι Τζον, είναι Βρετανός γόνος | iefimerida.gr 3

Οι Αρχές, που επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον Εμγουαζί, είχαν μέχρι πρότινος αποφασίσει να μην αποκαλύψουν το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

Αποκάλυψη: O εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, Τζιχάντι Τζον, είναι Βρετανός γόνος | iefimerida.gr 4

Οι αποκεφαλισμοί των δύο πρώτων Αμερικανών ομήρων Φόλεϊ και Σότλοφ αποτέλεσαν την καμπή για ριζική αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών, που μέχρι τότε αντιμετώπιζαν με διστακτικότητα την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή.

Άμεσα το Αμερικανικό Πεντάγωνο ξεκίνησε αναγνωριστικές πτήσεις με επανδρωμένα και μη αεροσκάφη, ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών, και λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία.

Μετά τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του Εμγουαζί, το Πανεπιστήμιο του Wenstminster έκανε την ακόλουθη δήλωση που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα TheTelegraph,:

« Ο Μοχάμεντ Εμγουαζί έφυγε από το Πανεπιστήμιο πριν από έξι χρόνια. Αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς, είμαστε σοκαρισμένοι. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Έχουμε φοιτητές από 150 χώρες του κόσμου και η ασφάλειά τους είναι πρωταρχικός μας στόχος.
Συνεργαζόμαστε με άλλα πανεπιστήμια του Λονδίνου, προκειμένου να θέσουμε σε εφαρμογή τη στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Δημιουργούμε μια ειδική ομάδα για την παροχή συμβουλών και υποστήριξης. Εν τω μεταξύ, καλούμε τους φοιτητές που ανησυχούν, να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία Υποστήριξης Φοιτητών και την ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ