Το Eurogroup ενέκρινε την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας - iefimerida.gr

Το Eurogroup ενέκρινε την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «πράσινο φως» φαίνεται πως έδωσε το Eurogroup στην επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο βασίζεται στις προτάσεις που απέστειλε τα μεσάνυχτα η ελληνική κυβέρνησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε με email ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Ο κατάλογος κοινοποιήθηκε μέσω του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στις 15:00 ώρα Ελλάδας άρχισε η τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας (Eurogroup), η οποία διήρκεσε μία ώρα.

Περίπου στις 4.30 το απόγευμα αναμένεται Συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοικτή συνεννόηση το Σαββατοκύριακο με τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε τα μεσάνυχτα τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Πηγή της ΕΕ, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η λίστα είναι εκτενής και αποτελεί μια έγκυρη αφετηρία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε συνέχεια της απόφασης της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, «οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να ξεκινήσουν» αναφέρει με μήνυμά του στο Twitter, ο αρμόδιος επίτροπος για το ευρώ, Βάλντις Νομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Kομισιόν αναφέρει ακόμη ότι «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Καλή αφετηρία, αλλά πρέπει να διευρυνθεί η λίστα»

Μία καλή αφετηρία, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποτελεί η λίστα της Αθήνας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να διευρυνθεί περαιτέρω.

Η ανακοίνωση του Eurogroup, μετά από την έγκριση της πρώτης λίστας μέτρων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, καλεί την Αθήνα να αναπτύξει και να διευρύνει περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία και σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup

«To Eurogroup συζήτησε σήμερα την πρώτη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, η οποία θα εξειδικευθεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι θεσμοί μας παρουσίασαν την πρώτη άποψή τους ότι θεωρούν τη λίστα των μέτρων ως επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει την αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για αυτό συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με τις εθνικές διαδικασίες προκειμένου να φτάσουμε στην τελική απόφαση για την επέκταση για έως και τέσσερις μήνες της υπάρχουσας συμφωνίας.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, ώστε να επιτραπεί η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Το Eurogroup ενέκρινε την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ