Bild: Εχει ξεσπάσει πόλεμος Τσίπρα-Σόιμπλε για το ποιος νίκησε στην παρτίδα πόκερ - iefimerida.gr

Bild: Εχει ξεσπάσει πόλεμος Τσίπρα-Σόιμπλε για το ποιος νίκησε στην παρτίδα πόκερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ένας αγώνας για τις λέξεις. Εδώ οι Γερμανοί και εκεί οι Έλληνες. Αμφότεροι δηλώνουν νικητές στο πόκερ της ΕΕ για το χρέος δισεκατομμυρίων της Ελλάδας.

Η γερμανική εφημερίδα Bild «διαβάζει» τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις και τις μύχιες σκέψεις τους. Μετά τη συμφωνία της Παρασκευής, σημειώνει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας, μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, ισχυρίστηκε στο διάγγελμά του πως «έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα και έχουμε αφήσει την Τρόικα πίσω μας». Την ίδια στιγμή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Όλα αυτά δεν είναι μόνο δηλώσεις που κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται σε αντίθεση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει πως τα σχέδια των συντηρητικών δυνάμεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που ήθελαν την Ελλάδα να ασφυκτιά, εκμηδενίστηκαν». Η απάντηση έρχεται από τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ: «Το αποτέλεσμα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι μια νίκη για τη Γερμανία και ειδικά για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Και δεν σταματάει εκεί η δημόσια διελκυστίνδα. Ο Τσίπρας επιμένει πως η Τρόικα δεν υπάρχει πλέον, αλλά ο Σόιμπλε διατείνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πως πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν από τα τρία θεσμικά όργανα που μέχρι πρότινος ονομάζονταν Τρόικα.

Η διάσταση απόψεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής, γράφει η εφημερίδα. Τη στιγμή που ο Τσίπρας σημειώνει πως αίρονται όλες οι παλιές υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα στο θέμα των περικοπών των μισθών και των συντάξεων, τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τους φόρους στα τρόφιμα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανταπαντάει πως είναι ζωτικής σημασίας οι υποχρεώσεις της Ελλάδας να αναφέρονται ρητά στο πρόγραμμα και ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Κατά την Bild, όντως πλέον δεν υπάρχει Τρόικα, καθώς έχει αντικατασταθεί από τον όρο «θεσμοί», ωστόσο τόσο η σύνθεση όσο και το έργο των τριών φορέων (ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν) παραμένουν ως έχουν. Επίσης, το πεδίο εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων είναι περιορισμένο για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς τον Απρίλιο θα δεχθεί την πρώτη αξιολόγηση της τετράμηνης επέκτασης του προγράμματος.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Είναι γεγονός ότι ο Τσίπρας είναι αιχμάλωτος των προεκλογικών υποσχέσεών του. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να προσπαθεί για το καλύτερο με στόχο να υπονομεύσει τις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ