H επιστολή Βαρουφάκη προς τους δανειστές -Ολα τα μέτρα - iefimerida.gr

H επιστολή Βαρουφάκη προς τους δανειστές -Ολα τα μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα απέστειλε τη λίστα με τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, στις 23:15, προς τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την οποία δημοσίευσε το Reuters. Η επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη ξεπερνά τις 2.500 λέξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση, σύμφωνα με έγγραφο που περιέχει τα σχέδια μεταρρύθμισης.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Βαρουφάκη (στα αγγλικά) ΕΔΩ και τη μεταφρασμένη ΕΔΩ

Οι κυριότερες προτάσεις της λίστας Βαρουφάκη όπως τις δημοσίευσε το Reuters

  • Σταδιακή εφαρμογή από την κυβέρνηση του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με στόχο την αύξηση στο μέλλον του κατώτατου μισθού.
  • Υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πως ο χρόνος και οι αλλαγές στον βασικό μισθό θα συναποφασιστούν με τους θεσμούς.
  • Αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, χωρίς όμως κατάργηση του βασικού μισθού και χωρίς αύξηση του μισθολογικού κόστους.
  • Κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και παράλληλα συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό, δηλαδή τήρηση, των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.
  • Προγράμματα για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά και δωρεάν γεύματα σε άπορους.
  • Μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Υπάρχουν ενστάσεις

Η λίστα δεν αναφέρει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 580 στα 750 ευρώ, κάτι το οποίο προέβλεπε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπάρχουν και άλλα μέτρα θα οποία θα αποτελέσουν σημείο έριδος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως η κατάσχεση κατοικιών και οι 100 δόσεις στην εφορία, καθώς επίσης και τα «κόκκινα» δάνεια.

«Είναι λογικό να υπάρχουν μέτρα στη φιλοσοφία όσων επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να λάβουν υπόψη την ισορροπία του Προϋπολογισμού», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Μετά την εξέταση της λίστας των μεταρρυθμίσεων από τις Βρυξέλλες θα ακολουθήσει η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων μέχρι τον Απρίλιο, η οποία θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν τα 7,2 δισ. της δόσης που απομένει να λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης.

Το mail Βαρουφάκη

Η πρώτη αντίδραση στα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη ήρθε από τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Μουρούτη, ο οποίος κάνει λόγο για «mail Βαρουφάκη»:

«George Mouroutis ‏@gmourout.
Πρώτη φορά αριστερά! Το mail Βαρουφάκη προβλέπει (μεταξύ άλλων) την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, ξενοδοχεία κ.λπ.».

Άδωνις Γεωργιάδης ‏@AdonisGeorgiadi

Για να ξέρουν οι Νησιώτες! Η φράση στην Επιστολή Βαρουφάκη: "reform vat policy" είναι η Κατάργηση των Εξαιρέσεων στο ΦΠΑ....τί έχει να γίνει

Αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης γράφει στο Twitter:

«Nikos Tsoukalis ‏@TsoukalisN.
Το mail Βαρουφάκη θα συνιστά πλέον τη βάση κάθε δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βαρουφάκης Ντάισελμπλουμ Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ