Ντάισελμπλουμ: Αυτά δεσμεύτηκε να κάνει η Ελλάδα-Θετική η πρώτη εκτίμηση [βίντεο] - iefimerida.gr

Ντάισελμπλουμ: Αυτά δεσμεύτηκε να κάνει η Ελλάδα-Θετική η πρώτη εκτίμηση [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέβη σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου και ανέλυσε εκτενώς το ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στο mail του έφτασαν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης το βράδυ της Δευτέρας στις 23:15, οπότε δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης. Μάλιστα, τόνισε ότι σήμερα θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των προτάσεων της λίστας και ότι στόχος είναι να υπάρχει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου για να εκταμιευτεί και η δόση προς την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε:

«Θέλουμε η Ελλάδα να έχει χρόνο για τους υφιστάμενους στόχους της. Δεσμεύτηκε η Ελλάδα να μην καταργήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί και να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες που θα λειτουργούσαν εις βάρος της. Δεσμεύτηκαν να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές, καθώς και να τηρηθούν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που είχαν συμφωνηθεί το 2012. Υπάρχει, ωστόσο, η ευελιξία να αντικατασταθούν κάποια μέτρα από άλλα, ίδιας αποτελεσματικότητας. Το Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Έχει δεσμευθεί η Ελλάδα για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Χθες το βράδυ μάς εστάλη, στις 23:15, η λίστα και έγινε ήδη μια πρώτη αξιολόγηση. Θα ξέρουμε σήμερα αν είναι επαρκή αυτά τα μέτρα. Εν συνεχεία, η Ελλάδα θα δώσει μεγαλύτερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις της. Στόχος μας είναι να υπάρχει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου το αργότερο. Μόνο έτσι θα εκταμιευτεί η δόση. Τα ομόλογα θα παραμείνουν στα ελληνικά ταμεία και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαιοποίηση. Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Χρειάζεται μια περίοδο-γέφυρα και τα καταφέραμε.

Η Ελλάδα είναι πολύ "σοβαρή" αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. Λεφτά θα εκταμιευθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης. Ξέρω μόνο μια χώρα που έκανε υπουργικό για το ενδεχόμενο Grexit, και ήταν η Βρετανία. Έχουμε επενδύσει πολύ πολιτικό κεφάλαιο για να εξετάσουμε πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης. Σημειώνεται πρόοδος στην Ευρώπη αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θετική η πρώτη εκτίμηση της Κομισιόν για την ελληνική λίστα, αλλά και οι τρεις θεσμοί πρέπει να πουν το ίδιο. Εάν η πέμπτη αξιολόγηση για την Ελλάδα ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Θα ήταν πολύ περίεργη ερμηνεία της δημοκρατίας να θεωρούμε ότι οι εκλογές σε μία χωρά μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πάντων. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα μετά το 4μηνο, θα υπάρχει εποπτεία».

Οι ερωτήσεις του Παπαδημούλη

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) στο Ευρωκοινοβούλιο και έθεσε ερωτήσεις στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισενμπλουμ, στο πλαίσιο συζήτησης της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, όπου κυριάρχησε το θέμα της Ελλάδας και της «λίστας» μεταρρυθμίσεων.

Δημ. Παπαδημούλης:

«Κύριε Ντάισενμπλουμ, σας καλωσορίζω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν λίγο διάβασα το σχόλιο της Κομισιόν για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έγκαιρα κατατέθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Την χαρακτηρίζει "επαρκώς περιεκτική" και επίσης προσθέτει ότι η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένη από την ισχυρή δέσμευση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Συμμερίζεστε αυτό το σχόλιο και εσείς προσωπικά που την έχετε δει;

Θα ήθελα να καθησυχάσω τους δυο συναδέλφους των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και των Βρετανών Συντηρητικών ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση είναι και πολύ σοβαρή και πολύ σταθερή. Έχει την υποστήριξη του 80% των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά τις συζητήσεις που διεξάγονται, και οι Έλληνες πολίτες υποστηρίζουν με ποσοστό 80% τη συμμετοχή στο ευρώ και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος GRexit.

Θα θελα να σας ρωτήσω δυο πράγματα, κύριε Ντάισελμπλουμ.

Το πρώτο: Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, που κι εσείς μνημονεύσατε, το Eurogroup δεσμεύεται από τη στιγμή που ο ελληνικός Κρατικός Προϋπολογισμός σημειώσει πρωτογενή πλεονάσματα, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους - χωρίς επιβάρυνση φυσικά, των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Υπάρχουν προτάσεις από το Ινστιτούτο Bruegel σχετικές που έχουν κατατεθεί. Πότε σκοπεύει το Eurogroup να συζητήσει και να εφαρμόσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τέτοια μέτρα;

Και το δεύτερο: Ξέρετε πολύ καλά, ότι το πρόγραμμα που τελειώνει προκάλεσε ύφεση 25% στην ελληνική οικονομία και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Πάνω από 25% ανεργία, 2.500.000 Έλληνες να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, 9 στους 10 Έλληνες ανέργους να μην λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας... Στην ανακοίνωση της Παρασκευής, έχετε σημειώσει "κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα". Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, θέλει πρωτογενή πλεονάσματα, θέλει νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, αλλά έχει ζητήσει μια αναπροσαρμογή, ρεαλιστική, προς τα κάτω, των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με τα εξωπραγματικά 3 και 4,5%. Πότε σκοπεύετε να κάνετε συγκεκριμένη τη λέξη "appropriate" ("κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα") προκειμένου να ενισχυθεί μια δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;

Γερούν Ντάισελμπλουμ:

«Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις. Κατά πρώτον με ρωτήσατε αν συμμερίζομαι τη θετική αποτίμηση της Κομισιόν, σχετικά με τις πρώτες ελληνικές προτάσεις. Θα έλεγα ότι πρέπει τα τρία θεσμικά όργανα πρώτα να μας δώσουν κάποιες τοποθετήσεις και αν είναι και οι τρεις θετικές, να έχουμε μια συνέντευξη Τύπου για να ενημερωθούμε μεταξύ υπουργών. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τη διαδικασία τη βλέπω θετικά και πιστεύω ότι θα προχωρήσει, πολλά όμως απομένει να γίνουν.

Μετά με ρωτήσατε τι θα κάνουμε με τη βιωσιμότητα του χρέους. Και μιλήσατε για τις 12 Νοεμβρίου και τη σχετική συμφωνία στο Eurogroup. Μου κάνει εντύπωση πως όταν αναφέρονται όλοι σε αυτό, μιλούν μόνο για ένα από τα κριτήρια. Όμως τα κριτήρια ήταν πολλά: όπως ότι το Eurogroup θα μπορούσε να θεωρήσει, αν χρειαζόταν, το τι θα γίνει με τη βιωσιμότητα του χρέους το 2021-22 και αν τότε θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, με την προϋπόθεση φυσικά ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, εάν θα έχει καλύψει όλες τις δεσμεύσεις του προγράμματος - πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα.

Νομίζω ότι αυτά ήταν τα λόγια που είχαν ειπωθεί. Ότι το Eurogroup θα λάβει υπόψη του και θα σκεφτεί, εφόσον χρειαστεί -εφόσον δηλαδή υπάρξει θέμα βιωσιμότητας και με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και όλες οι υποχρεώσεις της έχουν έρθει εις πέρας επιτυχώς και με θετική αποτίμηση. Μετά θα βλέπαμε τι είδους μέτρα θα πρέπει να αναληφθούν.

Όταν λοιπόν αναφέρεστε σε αυτή τη δήλωση, μην ξεχνάτε τα υπόλοιπα τμήματά της και απομονώνετε ένα από τα κριτήρια. Στο θέμα ωστόσο, αυτό, θα επανέλθουμε, βάσει της παράτασης του τετραμήνου, εφόσον συμφωνηθεί, κάτι που θα επιτρέψει στη νέα Ελληνική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Εφόσον αυτό γίνει, τότε θα ολοκληρωθεί η περίοδος του προγράμματος, θα γίνει μια νέα ανάλυση και εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, και τότε θα δούμε τι πρόσθετα μέτρα, εφόσον χρειάζεται, μπορούμε να αναλάβουμε να προτείνουμε. Νομίζω αυτές ήταν οι ερωτήσεις σας».

Δημ. Παπαδημούλης:

«Σας ρώτησα και για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Γερούν Ντάισελμπλουμ:

«Εδώ καλό θα ήταν να διαβάσετε και την υπόλοιπη δήλωση η οποία αναφέρει: "το δέον" πρωτογενές πλεόνασμα. Αναφέρεστε και πάλι στις δηλώσεις του Νοεμβρίου του 2012. Εκεί είχαμε καταλήξει σε μια συμφωνία για προσαρμογή του δεύτερου προγράμματος, επειδή είχαμε καλύτερους αριθμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα - ήδη 3% φέτος και 4.5% λέγαμε για του χρόνου. Καθώς λοιπόν είναι "δέον" θα πρέπει να δούμε τι γίνεται από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε μια στάση. Θα πρέπει να δούμε και τι θα γίνει φέτος - κατά πρώτον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει για το τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι προθεσμίες. Εάν δηλαδή η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ακόμη εφικτή λόγω των οικονομικών συνθηκών. Αυτό διαφέρει από το να λέει μια κυβέρνηση ότι τώρα δεν θα σεβαστεί πλέον καν αυτούς τους στόχους, αυτό δεν μπορεί να γίνεται μονομερώς. Με άλλα λόγια, εάν οι οικονομικές προϋποθέσεις μας δείξουν ότι υπάρχει περιθώριο, οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να προσαρμοστούν εντός των υφισταμένων προγραμμάτων, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. Αλλά δεν μπορεί να είναι μια μονομερής απόφαση της ενδιαφερόμενης κυβέρνησης που να λέει "πλέον δεν έχουμε δεσμεύσεις, δεν έχουμε στόχους". Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ