Liberation: Αρχίζει ο πόλεμος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Liberation: Αρχίζει ο πόλεμος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: Icon Press/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άρθρο του ανταποκριτή της από την Αθήνα , η γαλλική εφημερίδα Liberation καταγράφει τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ , η συμφωνία με τους δανειστές.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει :« Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις αυτήν την Δευτέρα, μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους της στο συμβούλιο του Eurogroup την Παρασκευή. Τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωζώνη, για να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τα τελευταία 7 δις που προβλέπονται από από το πακέτο βοήθειας. Μεταξύ των αναμενόμενων μεταρρυθμίσεων περιμένουμε μια εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και των ολιγαρχιών αλλά και την ύπαρξη των ιδιωτικοποιήσεων, που κρίνονται, τώρα, αποδεκτές.

Για να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση θα προσθέσει μερικά κοινωνικά μέτρα στην λίστα «Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστούν Δευτέρα, κάποια θα είναι αδιαπραγμάτευτες", διότι επηρεάζουν την «εθνική κυριαρχία », προειδοποίησε την Κυριακή στην ελληνική τηλεόραση, ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του Τσίπρα. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η συμφωνία για την πρόσληψη 15.000 νέων υπαλλήλων είχε επιτευχθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και τους δανειστές. Κάτι που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει ορισμένες από τις επαναλαμβανόμενες προεκλογικές του υποσχέσεις.»

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, στο εσωτερικό του κόμματος η επίτευξή της συμφωνίας: «Αυτό δεν είναι όμως αρκετό. H σύναψη της συμφωνίας έχει προκαλέσει την αρχή μιας αντίδρασης στο κόμμα, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα της κυβέρνησης. Ο Μανώλης Γλέζος, εμβληματική φιγούρα του ΣΥΡΙΖΑ και εθνικός ήρωας, έριξε τους πρώτους κεραυνούς την Κυριακή. Σε δήλωση του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της συνιστώσας του, ο “πρύτανης” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθυμίζει , σε όποιον θέλει να τον ακούσει, τις δεσμεύσεις του προγράμματος, πριν από τις εκλογές, δηλαδή την κατάργηση των πολιτικών λιτότητας και των νόμων που επιβάλλονται ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.

Ο Μανώλης Γλέζος, αφού ζητάει συγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί συνήργησε σε αυτήν την ψευδαίσθηση, καλεί όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος να αντιδράσουν στην επίτευξη της συμφωνίας και των παραχωρήσεων, που έγιναν την Παρασκεύη. Ο Γιάννης Μηλιός , συνιδρυτής του κόμματος και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, αναδημοσίευσε αμέσως την άποψη του Μανώλη Γλέζου. Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, πολλά μέλη του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας. Αυτές οι επίθεσεις πρέπει να υπολογιστούν σοβαρά: η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του κόμματος, είναι απαραίτητη για την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

« Η χώρα δεν φαίνεται να βγαίνει από την δύσκολη κατάσταση»

Οι θέσεις αυτές ήταν επακόλουθο της συμφωνίας την Παρασκευή, η οποία παρουσιάστηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως μια νίκη. Η συμφωνία διατηρεί την εποπτεία της τρόικας (ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ) στην Ελλάδα, αν και δεν θα φέρει πλέον αυτό το όνομα . Η συμφωνία προβλέπει επίσης την τετράμηνη παράταση της οικονομική βοήθειας για την Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται τη Δευτέρα θα λάβουν την έγκριση των δανειστών .

Επιβαρυνόμενη με ένα τεράστιο χρέος των 320 δισεκατομμυρίων που αντιπροσωπεύουν το 175% του ΑΕΠ, και με το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται σε 5 δις ευρώ για το 2015, η Ελλάδα θα χρειαστεί πράγματι υποστήριξη, ακόμη και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Ανάμεσα στην πολιτική κρίση που σιγοκαίει και την σκληρή στάση των εταίρων της, η χώρα δεν φαίνεται να βγαίνει από την δύσκολη κατάσταση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ