Ποια είναι η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει να φύγει ο Τσίπρας από την ηγεσία – Ολο το παρασκήνιο [βίντεο] - iefimerida.gr

Ποια είναι η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει να φύγει ο Τσίπρας από την ηγεσία – Ολο το παρασκήνιο [βίντεο]

SOOC/ΝΙΚΟΣ ΛΙΜΠΕΡΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκαλεί τις τελευταίες ώρες ένα κείμενο-ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο τα στελέχη της ζητούν αλλαγή ηγεσίας και καταψήφιση της συμφωνίας του Eurogroup.

Η Κομμουνιστική Τάση, δημιουργήθηκε το 2013 από μαρξιστές που εκδίδουν την εφημερίδα «Επανάσταση» και το περιοδικό «Μαρξιστική Φωνή» και έχει εκπροσώπηση στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα στην εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη της Τάσης ή Πρωτοβουλίας πήρε μέρος και ο Αλαν Γουντς, γνωστός θεωρητικός της Αριστεράς που θεωρείται ότι επηρέασε και την πολιτική σκέψη του Ούγκο Τσάβες. Είναι διευθυντής της ιστοσελίδας marxist.com και έχει συγγράψει πολλά μαρξιστικά έργα.

Βίντεο από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ

Οι θέσεις Τάσης εκφράζονται κυρίως μέσω της ιστοσελίδας marxismos.com, ενώ, είναι εμφανής η προσήλωσή τους στις έννοιες και τις ιδέες του Μαρξισμού με πολιτική κατεύθυνση προς τη σκέψη του Λέων Τρότσκι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κομμουνιστική Τάση έχει εκφράσει αρκετές φορές ανοικτά την αντίθεσή της στην πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, μόλις μια ημέρα μετά τις εκλογές σχολίασε επικριτικά στη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες χαρακτηρίζοντάς την ατόπημα.

Μάλιστα, πριν από τις εκλογές η Κομμουνιστική Τάση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τον αποκλεισμό υποψηφίων της από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ωστόσο, είχε στηρίξει τα στελέχη που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα από ανακοίνωση της 24ης Ιανουαρίου:

«Ομως παρά το πολιτικά απαράδεκτο γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια δεν υπάρχουν υπερασπιστές ενός γνήσιου κομμουνιστικού προγράμματος και παρά το ότι περισσεύουν οι πολιτικοί καριερίστες και οι σοσιαλδημοκράτες, οι αριστερές – κομμουνιστικές καταβολές, αλλά και η αριστερή φυσιογνωμία ενός πολύ μεγάλου μέρους του κόμματος βρίσκουν αντανάκλαση με ορισμένες αξιόλογες αριστερές υποψηφιότητες. Πρόκειται για υποψήφιους που προέρχονται από «τ’ αριστερά της αριστεράς» του κόμματος, που κατά κύριο λόγο συμμετέχουν στις τάξεις της «Αριστερής Πλατφόρμας».
Είναι στελέχη που παρά την γενικά αριστερή ρεφορμιστική πολιτική τους αντίληψη, υπερασπίζουν μια γραμμή σύγκρουσης με την τρόικα και την ελληνική άρχουσα τάξη, υποστηρίζοντας κοινές θέσεις με αυτές για τις οποίες παλεύει η Κομμουνιστική Τάση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το χρέος, οι τράπεζες, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πολιτικές συμμαχίες. Στελέχη που τάσσονται υπέρ των μονομερών ενεργειών σχετικά με το χρέος, υπέρ της κοινωνικοποίησης των τραπεζών, υπέρ της εθνικοποίησης των μεγάλων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, υπέρ της συμμαχίας με το ΚΚΕ. Η Κομμουνιστική Τάση καλεί τους υποστηρικτές και φίλους της να στηρίξουν με την ψήφο τους αυτούς τους υποψήφιους, δίνοντάς τους την εντολή να σταθούν δίπλα στον αναγκαίο αγώνα της αριστερής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, του εργατικού κινήματος και της νεολαίας για μια αληθινά ριζοσπαστική, σοσιαλιστική πολιτική από το κόμμα στην εξουσία, με σκοπό να ξεριζωθούν τα Μνημόνια και ο σάπιος ελληνικός καπιταλισμός και να ανοίξει η προοπτική για τη νίκη του σοσιαλισμού σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ