CNBC: Τα 3 μονοπάτια προς το Grexit -Πώς μπορεί η Ελλάδα να καταλήξει εκτός ευρώ [γράφημα] - iefimerida.gr

CNBC: Τα 3 μονοπάτια προς το Grexit -Πώς μπορεί η Ελλάδα να καταλήξει εκτός ευρώ [γράφημα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα γράφημα για το πώς η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει εκτός ευρωζώνης σκιαγράφησε το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Συγκεκριμένα, τα μονοπάτια προς το Grexit ή μια νέα οικονομική κρίση είναι τρία κι εξαρτώνται από αποφάσεις-κλειδιά που θα κληθούν να πάρουν Ελληνες και Ευρωπαίοι εταίροι.

Μονοπάτι 1

Το πρώτο μονοπάτι θέλει την Ελλάδα να υπαναχωρεί πλήρως και να αποφασίζει να ακολουθήσει το τρέχον πρόγραμμα (αριστερή στήλη). Σε αυτή την περίπτωση, γράφει το CNBC, ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να υποφέρει εξ αιτίας της λιτότητας, με αποτέλεσμα ακραία κόμματα να ανέβουν τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα αποφασίσει κάτω από την πίεση των ακραίων κομμάτων να εγκαταλείψει το ευρώ και να χρησιμοποιήσει ένα σκαιό νόμισμα. Ετσι, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης και μιας άτακτης χρεοκοπίας. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την ευρωζώνη.

Μονοπάτι 2

Το δεύτερο μονοπάτι θέλει την Ελλάδα να επιτυγχάνει μια συμφωνία-γέφυρα για τη δανειακή σύμβαση με τους πιστωτές της στο έκτακτο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου (μεσαία στήλη). Τότε, είναι πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ετσι, η Ελλάδα εξασφαλίζει μια αναβολή, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει τη Γερμανία να διαλύσει το δικό της σύνταγμα. Κατά συνέπεια, ξεσπά μια νέα κρίση με άγνωστα αποτελέσματα.

Μονοπάτι 3

Το μονοπάτι αυτό (δεξιά στήλη) έχει διττή κατεύθυνση κατά το αμερικανικό δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα υποβάλλει αίτηση για νέο πρόγραμμα και συμφωνία στις 28 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που η πρότασή της γίνει αποδεκτή, τότε ακολουθούν κατά τους αμερικανούς αναλυτές τα αποτελέσματα του δεύτερου μονοπατιού. Στην περίπτωση όμως, που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες υπερκαλύπτεται και σταματά, έτσι, τα ελληνικά ομόλογα καλπάζουν και οι τα ευρωπαϊκά όργανα (και πολλοί άλλοι) χάνουν λεφτά. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ.

CNBC: Τα 3 μονοπάτια προς το Grexit -Πώς μπορεί η Ελλάδα να καταλήξει εκτός ευρώ [γράφημα] | iefimerida.gr 0

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα grexit Ευρωζώνη ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ