Κατ'αρχήν συμφωνία Ελλάδας και Ευρωζώνης – Επιφυλάξεις από Βερολίνο - iefimerida.gr

Κατ'αρχήν συμφωνία Ελλάδας και Ευρωζώνης – Επιφυλάξεις από Βερολίνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προς άρση του αδιεξόδου φαίνεται πως οδεύουν Ελλάδα και Ευρωζώνη μετά την κατ ΄αρχήν συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέληξαν σε προσχέδιο κειμένου το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τελική συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Ελληνες αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά για δύο συγκεκριμένα ζητήματα προκειμένου να ικανοποιηθεί η γερμανική πλευρά και αφού δόθηκαν η συνάντηση θεωρείται ότι έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του EuroWorkingGroup αναφέρουν ότι οι διευκρινίσεις που δόθηκαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις προϋποθέσεις, εφόσον συμπεριληφθούν εγγράφως στα υλικά της ελληνικής πλευράς, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Eurogroup για να «ξεκλειδώσει» η δυνατότητα συμφωνίας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου. Ανέφεραν, επίσης, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο αυτή τη στιγμή και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αύριο θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο αυριανό Eurogroup.

Επιφυλάξεις από το Βερολίνο

Οπως ήταν αναμενόμενο, η γερμανική αντιπροσωπεία συνεχίζει να διατηρεί συγκεκριμένες επιφυλάξεις, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που εκκρεμούν, ωστόσο, το αυριανό Eurogroup θα ξεκινήσει από πολύ πιο στέρεες βάσεις σε σχέση με τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη.

Euro Insight: Ενα βήμα πιο κοντά Ελλάδα και Ευρωζώνη

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Euro Insight που εξειδικεύεται σε ζητήματα της ΕΕ, οι αξιωματούχοι των υπουργείων έχουν συντάξει ένα ανακοινωθέν που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για έναν συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, για να εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών την Παρασκευή.

Οι θέσεις Ελλάδας και εταίρων για την μελλοντική χρηματοδότηση της Αθήνας, έχουν μετακινηθεί πιο κοντά κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν τη συνάντηση.

Η μία πηγή, βετεράνος αξιωματούχος της ευρωζώνης, δήλωσε πως «οι θέσεις φαίνεται να είναι αρκετά κοντά».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι του Εurogroup είχαν συντάξει ένα ανακοινωθέν που θα λειτουργούσε ως βάση για έναν συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, για να υπογραφεί στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων «βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αλλά υπόκειται σε πολιτική συζήτηση», τόνισε μια δεύτερη πηγή. Μια τρίτη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί του Eurogroup θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες γα μια πολιτική συζήτηση και για να ελέγξουν το έγγραφο. «Όλοι πρέπει να το ελέγξουν με το boss», δήλωσε.

Η γερμανική αντίδραση στον συμβιβασμό θα βρεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο την Παρασκευή, δεδομένης της πρόσφατης ψύχραιμης αντίδρασης στη στάση της Ελλάδας για την μελλοντική χρηματοδότησή της.

Ωστόσο, το προσχέδιο βασίζεται «σε γενικές γραμμές» στην ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε την Πέμπτη, πρόσθεσε η δεύτερη πηγή.

Το «όχι» του Σόιμπλε έφερε διπλωματικό θρίλερ

Το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης, υποχωρώντας και αποδεχόμενη τις περισσότερες από τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, ήρθε η αιφνιδιαστική απόρριψη του κειμένου από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένα μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους (άλλοι υπέρ της Ελλάδας οι περισσότεροι κατά), αλλά και μια οργισμένη αντίδραση από την ίδια την Κομισιόν.

Μέσα στο αυτό το σκηνικό «διχασμού» ήλθε η απάντηση της ελληνικής πλευράς, η οποία κατηγόρησε ευθέως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επικίνδυνα παιχνίδια.

Ξεκάθαρες οι απαιτήσεις των Γερμανών από την Ελλάδα

Η Γερμανία, πάντως, στο πλαίσιο του EuroWorking Group, αφού χαρακτήρισε ευθέως το ελληνικό κείμενο «Δούρειο Ιππο» δήλωσε ξεκάθαρα πως έχει τέσσερις βασικές απαιτήσεις και πως χωρίς αυτές δεν υπάρχει καν λόγος να γραφτεί κείμενο για το αυριανό Eurogroup.

Οι απαιτήσεις του Βερολίνου συμπυκνώνονται στα ακόλουθα:

  1. Παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας
  2. Συμφωνία με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγές των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο
  3. Επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος
  4. Η Ελλάδα πρέπει δημοσίως να επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από τη λήψη μονομερών μέτρων ώστε να για να αντιστρέψει την πρόοδο του τρέχοντος προγράμματος (πχ απόσυρση των ανακοινωθέντων νομοσχεδίων)

«Μισόκλειστο» παράθυρο για συμφωνία από το Βερολίνο

Παρά το γεγονός πως οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας φάνηκε να φθάνουν στα άκρα και η ολική ρήξη ήταν κάτι παραπάνω από ορατή, ήλθε ένα δημοσίευμα από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση ανοίγει ένα παράθυρο συμφωνίας με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg, Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και προσθέτοντας ότι δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό που ερμηνεύεται ως «παραθυράκι» δεν συνάδει απόλυτα με τους σκληρούς όρους που έθεσε η γερμανική πλευρά ενώπιον του EuroWorking Group, αλλά και το αυστηρό «nein» του κ. Σόιμπλε.

Επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ και μπαράζ επαφών με ευρωπαίους ηγέτες

Την κλιμακούμενη ένταση φαίνεται πως προσπάθησαν να περιορίσουν ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ στη σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, η οποία, όπως τονίζεται από το Μαξίμου, έγινε σε καλό κλίμα.

Φυσικά, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο πρωθυπουργός και καγκελάριος να συμφωνήσουν ξαφνικά σε όλα, ωστόσο, ίσως έγινε ένα πρώτο βήμα, τουλάχιστον, για να πέσουν οι τόνοι ενόψει του Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, είχε τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και με τους Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ (συναντάται αύριο με την Μέρκελ) με στόχο να προωθήσει περαιτέρω τις ελληνικές θέσεις.

Αλλωστε, αυτές οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού πυροδότησαν και σενάρια που θέλουν να υπάρχει στα σκαριά και μια Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που προς το παρών δείχνει αρκετά ακραίο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συμφωνία Ευρωζώνη Γερμανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ