Reuters: Η Ελλάδα ζητάει παράταση και κάνει πολλές παραχωρήσεις - iefimerida.gr

Reuters: Η Ελλάδα ζητάει παράταση και κάνει πολλές παραχωρήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επίσημη αίτηση της ελληνικής πλευράς για παράταση της δανειακής σύμβασης προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι γεγονός, ενώ το Reuters κατάφερε να δει μέρος αυτής και να βγάλει συμπέρασμα.

Αυτό συγκεφαλαιώνεται ως εξής: η Ελλάδα ζητάει παράταση του προγράμματος και κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις.

  • Ουσιαστικά αποδέχεται τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές και αναγνωρίζει το υπάρχον πρόγραμμα που έχει τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως νομικά δεσμευτικό πλαίσιο, ενώ σημειώνει πως η ελληνική πλευρά θα απέχει από μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους.
  • Κυρίως , δέχθηκε ότι η παράταση θα πρέπει να παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας είχε ορκιστεί να σταματήσει τη συνεργασία με την «τρόικα» που κατηγορείται για την πρόκληση βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής ζημίας στην Ελλάδα .

Αύριο Eurogroup στις Βρυξέλλες

Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα νωρίτερα σήμερα. Ως αποτέλεσμα αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή Eurogroup στις 16.00 ώρα Ελλάδος, με θέμα το ελληνικό αίτημα για την εξάμην επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει δει, η Ελλάδα ζητά εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, υποσχόμενη να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύουν τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα φαίνεται τελικά να μετακινείται προς τη θέση που έχουν λάβει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Το επίσημο αίτημα από την Αθήνα θα συζητηθεί από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα, και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο.

«Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο», αναφέρει το έγγραφο.

Αναφέρει ακόμη ότι ο σκοπός της εξάμηνης παράτασης του MFA –του προγράμματος διάσωσης- ήταν, μεταξύ άλλων πραγμάτων, για να «διασφαλιστεί ότι σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ενδεχόμενα νέα μέτρα θα είναι πλήρως καλυμμένα χρηματοδοτικά, ενώ θα απέχουμε από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει.

Το Reuters επισημαίνει πως στο έγγραφο, δεν αναφέρονται οι όροι «τρόικα» ή «διάσωση».


Αισιόδοξη η Κομισιόν

«Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό» ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Financial Times: Η συνεδρίαση του Eurogroup αποτελεί ένδειξη ότι η Αθήνα έχει αλλάξει τακτική

Η εκτίμηση του ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης είναι ότι η ανακοίνωση εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής μεταφράζεται σε αλλαγή διαπραγματευτικής θέσης εκ μέρους της Ελλάδας.

«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συμφωνούσε σε μια νέα έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup - την τρίτη μέσα σε μια εβδομάδα - αν το ελληνικό αίτημα έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις και η απόφασή του να διεξάγει τη σύνοδο εκτιμάται ως ένα σήμα ότι η Αθήνα έχει αλλάξει τη διαπραγμευτική της τακτική» γράφουν οι Financial Times.

Οι FT σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί να δεχθούν επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης επιμένοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί για να βάλει τέλος στους οικονομικούς περιορισμούς. Αλλά μια ομάδα κρατών-μελών με οδηγό τη Γερμανία έχουν πει ότι δεν θα εξετάσουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρις ότου να ολοκληρωθεί το υπάρχον.

Οι εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση για το αίτημα

Τέσσερα σημεία τα οποία εξηγούν το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία-«γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015-2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ