Κατέρρευσε η εκεχειρία στην Ουκρανία: Προελαύνουν οι φιλορώσοι – Με νέες κυρώσεις προειδοποιεί η Δύση - iefimerida.gr

Κατέρρευσε η εκεχειρία στην Ουκρανία: Προελαύνουν οι φιλορώσοι – Με νέες κυρώσεις προειδοποιεί η Δύση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς, οι μάχες συνεχίζονται και οι δυνάμεις φιλορώσων αυτονομιστών κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε.

Η πόλη, που αποτελεί και σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, πέρασε στα χέρια των αυτονομιστών έπειτα από σφοδρή μάχη, τρεις ημέρες μόνο μετά την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ.

Ηδη από την Τρίτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στη Ρωσία καταδικάζοντας αυστηρά την παραβίαση κατάπαυσης του πυρός.

«Αν η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινκσ το τίμημα θα είναι πιο βαρύ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.

Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία.

«Καλώ τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία, να σταματήσει τη στήριξη στους αυτονομιστές και να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ» για εκεχειρία, είπε ο γ.γ. στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας.

«Ρωσικά στρατεύματα, πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας αλλά και διοικητικές δομές δρουν ακόμη στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμη μια συγκέντρωση (ρωσικών) αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η εκεχειρία δεν γίνεται σεβαστή», επέμεινε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία «επιδεινώνεται».

Προειδοποίηση και από τη Βρετανία

Από τη Λισαβόνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι αν η εκεχειρία στην Ουκρανία καταρρεύσει, τότε η Ευρώπη θα πρέπει, τουλάχιστον, να επεκτείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.

«Μαθαίνω σήμερα ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Πούτιν κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντεμπάλτσεβε να παραδοθούν. Αυτό δεν ακολουθεί ουδόλως το πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ρούι Ματσέτε.

«Εάν η εκεχειρία καταρρεύσει ή συμπεράνουμε ότι η Ρωσία δεν ενεργεί καλή τη πίστει, θα πρέπει πρώτ' απ' όλα να κάνουμε μια σαφή δήλωση για την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων που πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο, να τις επεκτείνουμε περαιτέρω, μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ ανακοίνωσε ότι οι Φρανσουά Ολάντ, Αγγελα Μέρκελ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο θα έχουν το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία υπό το φως των εξελίξεων, κάνοντας λόγο για «μία δυσκολία στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σημείου» των συμφωνιών «Μινσκ 2».

«Η συμφωνία του Μινσκ δεν είναι νεκρή, θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσει. Θα συνεχίσουμε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα ρυθμισμένα, αλλά ανάμεσα στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτή που επικρατεί σήμερα...έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος», είπε τονίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία επέλεξαν τη «διπλωματική οδό».

Η Γερμανία καταδίκασε σήμερα την κατάληψη της πόλης Ντεμπάλτσεβε από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της, έπειτα από την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν την τρίτη ημέρα της «κατάπαυσης του πυρός» που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, χαρακτηρίζοντάς την «ολέθρια για τις ελπίδες ειρήνευσης».

Ικανοποιημένη η Ρωσία

Στη Μόσχα αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για την τήρηση, σχεδόν συνολικά, της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, με την εξαίρεση της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε.

«Η κατάπαυση του πυρός τηρείται στην πράξη κατά μήκος του συνόλου της γραμμής του μετώπου και σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ετοιμότητα- τουλάχιστον οι εθνοφυλακές το ανακοίνωσαν δημόσια- απόσυρσης των βαρέων όπλων. Εξαίρεση είναι το «καζάνι» του Ντεμπάλτσεβε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τη Δύση να δώσει μία «αυστηρή» απάντηση στη Μόσχα έπειτα από την επίθεση των φιλορώσων ανταρτών κατά του Ντεμπάλτσεβε κατά παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός εδώ και τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ