Και ξαφνικά η αρχαιολογία έγινε «σέξι» στην Ελλάδα -Πώς συμμετέχει το κοινό; - iefimerida.gr

Και ξαφνικά η αρχαιολογία έγινε «σέξι» στην Ελλάδα -Πώς συμμετέχει το κοινό;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αμφίπολη έκανε μια ολόκληρη χώρα να ιδρώσει κυριολεκτικά και να αναζητά εντατικά ειδήσεις για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά. Εκτοτε οποιαδήποτε είδηση προκύπτει σε σχέση με αρχαιολογικά ευρήματα απασχολεί, αναπαράγεται, δημιουργεί ενδιαφέρον. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμβαθύνουμε σε αυτή τη σχέση κοινού και αρχαιολογίας.


Μια σημαντική προσέγγιση θα επιχειρηθεί στην συνάντηση με θέμα «Αρχαιολογία και συμμετοχή κοινού» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου με σημαντικούς ομιλητές: Τον σπουδαίο Πέτρο Θέμελη, ομότιμο καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Γιάννη Χαμηλακη, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Southampton και την Ολγα Σακαλή, Δρ Μουσειολογίας, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Η συζήτηση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο στη σκιά της Αμφίπολης και της επικοινωνιακής έκρηξης γύρω από την ανασκαφή, αλλά και των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει για το κατά πόσο ιδιώτες μπορούν να παρακολουθούν ή να έχουν συμμετοχή σε ανασκαφές. Τα ερωτήματα που θα τεθούν και θα απαντηθούν στην άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση είναι τα ακόλουθα:
- Πώς εμπλέκονται οι τοπικές κοινωνίες η άλλοι ‘μη-ειδικοί’ στη διαδικασία μιας αρχαιολογικής έρευνας;
- Αντιλαμβανόμαστε την έννοια της συμμετοχής μόνον ως μια ατομική βιωματική εμπειρία ή ως κάτι που αφορά τη ζώσα μνήμη και το παρόν ενός τόπου ή μιας κοινότητας;
- Πώς ‘ζωντανεύουν’ τα αρχαία μνημεία και τι λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες στη διαχείρισή τους;
- Πώς εξασφαλίζεται η πρόσβαση του κοινού στο δημόσιο ‘αρχείο’ που είναι ένα μουσείο;
- Πώς εξασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή των επισκεπτών ενός μουσείου ή ενός αρχαιολογικού χώρου;
- Υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικότερης διάδρασης με το παρελθόν;


Είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι η σύγχρονη αρχαιολογία και μουσειολογία δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη σχέση των ανθρώπων με τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος και αναζητούν τρόπους ουσιαστικότερης επαφής του κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά, από το επίπεδο της ανασκαφής έως εκείνο της δημόσιας παρουσίασης και της διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων. Οι ομιλητές έχουν ασχοληθεί συστηματικά με τα συγκεκριμένα θέματα, ο καθένας από διαφορετική οπτική. Η συζήτηση έχει ως στόχο να καταγράψει την υπάρχουσα εμπειρία και να διερευνήσει νέες δυνατότητες συμμετοχής του κοινού στην έρευνα και ερμηνεία του παρελθόντος.


Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Άρης Αναγνωστόπουλος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Υποδιευθυντής, Ιρλανδικού Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, 18.00
Είσοδος Ελεύθερη
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
(τηλ. 210 7228321)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ