Ο Σαμαράς στα τηλέφωνα με Θεοδωράκη και Βενιζέλο - iefimerida.gr

Ο Σαμαράς στα τηλέφωνα με Θεοδωράκη και Βενιζέλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Eurogroup κινητοποίησαν την αντιπολίτευση. Μόλις έγινε γνωστό το «ναυάγιο» ο τέως Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο για κάποια κοινή δράση με στόχο «το συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι «η ρήξη δεν είναι λύση» και καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει στη διαπραγμάτευση.

«Το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που αποτελεί το μόνο δρόμο για μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να διεξαχθεί με όρους υπευθυνότητας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Η ρήξη δεν είναι λύση» υπογραμμίζει.

Αν και δεν είναι απολύτως γνωστό ακόμη τι ακριβώς ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ από τους συνομιλητές του, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο κ. Θεοδωράκης όσο και ο κ. Βενιζέλος κράτησαν αποστάσεις από την κίνηση Σαμαρά.

Θεοδωράκης: Καλώ τον Τσίπρα να κάνει σύσκεψη αρχηγών

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι την πρωτοβουλία για συνεννόηση, την έχει θεσμικά η κυβέρνηση. «Ο Τσίπρας πρέπει να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας» φέρεται να απάντησε.

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι μιλά για αδιέξοδο και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για σύσκεψη των αρχηγών των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

«Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι τα χρονικά περιθώρια για την διαπραγμάτευση ήταν στενά και ότι δεν θα έπρεπε να εγκλωβιστούμε. Δυστυχώς οι σημερινές εξελίξεις δημιουργούν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» τονίζει το Ποτάμι. Δηλώνει ότι «στήριξε και θα στηρίξει την εθνική διαπραγμάτευση».

Αφήνει παράλληλα αιχμές κατά Βαρουφάκη: «Όμως οι καθυστερήσεις, οι μεγαλοστομίες και η απουσία συγκεκριμένων και επεξεργασμένων προτάσεων δυσκολεύουν την εθνική προσπάθεια και ενισχύουν ακραίες τοποθετήσεις από την άλλη πλευρά».

Καλεί την κυβέρνηση «να φύγει από την προεκλογική της ρητορική και να μην επηρεάζεται από τους συσχετισμούς και τις αγκυλώσεις που εμφανίζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο» και υπενθυμίζει ότι «η πάγια και σταθερή εντολή του ελληνικού λαού είναι για λύση με παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Να τελειώνουμε με τη λιτότητα αλλά να περιγράψουμε με καθαρό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε».

Οπως τονίζει το Ποτάμι «το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η παράταση, το νέο πρόγραμμα ή η «γέφυρα», αλλά το περιεχόμενό τους. Σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες».

Και καταλήγει λέγοντας: «Ζητάμε όμως από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση των αρχηγών των φιλοευρωπαικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις και να χαραχθεί ει δυνατόν εθνική γραμμή. Έτσι θα πολλαπλασιαστεί η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας μας».

Το ΠΑΣΟΚ ζητά επίσημα ενημέρωση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ αυτό που κάνω είναι να κρατάω επιφυλάξεις. Θα ζητήσω επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, με όποιο θεσμικό τρόπο θεωρεί εκείνη πρόσφορο» φέρεται να είπε ο Ευ. Βενιζέλος στον κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη ο κ. Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αναμένουν την άμεση, επίσημη και σε βάθος ενημέρωση των κομμάτων από την κυβέρνηση.

«Την ενημέρωση αυτή ζήτησε ήδη με ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ με στόχο να διασφαλισθεί η πορεία της χώρας προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τους πολίτες και την οικονομία».

Λίγο αργότερα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε και επισήμως ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό.

«Μετά τα όσα συνέβησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης ζητούμε από την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα, επίσημα και σε βάθος τα κόμματα, με τον τρόπο που κρίνει θεσμικά πρόσφορο, προκειμένου να διασφαλισθεί η πορεία της χώρας με όρους καλύτερους και όχι χειρότερους για τους πολίτες και την οικονομία» σημειώνει η Χ. Τρικούπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ