Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή της Χρυσής Αυγής για την αναστολή χρηματοδότησης - iefimerida.gr

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή της Χρυσής Αυγής για την αναστολή χρηματοδότησης

(EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή της Χρυσής Αυγής, η οποία ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η αναστολή της χρηματοδότησής της που έγινε το 2013, λόγω της εμπλοκής των στελεχών της με την ποινική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, η Χρυσή Αυγή ζητούσε να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης με τις οποίες ανεστάλη η χρηματοδότησή της. Στη συνέχεια το ίδιο έτος, το 2013, προβλέφθηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης ή και επιβολής προφυλάκισης σε αρχηγό κόμματος ή του 1/5 των βουλευτών της, αναστέλλεται προσωρινά η κρατική χρηματοδότηση.

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι «η ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της ηγεσίας πολιτικού κόμματος, τα οποία δεδομένης της φύσεως αυτού ως νομικού προσώπου προδήλως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δράση του σε εγκληματικές ενέργειες, αποτελεί ενόψει της φύσης των αδικημάτων και της συνάρτησής τους προς την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος σοβαρό λόγο, ο οποίος καθιστά συνταγματικώς ανεκτή την αναστολή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης προς το πολιτικό κόμμα. Δεδομένου μάλιστα, ότι η αναστολή έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποφανθούν αμετάκλητα τα αρμόδια δικαστικά όργανα».

Μάλιστα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης παρίσταται αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από το νομοθέτη σοβαρού δημόσιου σκοπού και δεν παρεμποδίζει τη συμμετοχή του κόμματος στην πολιτική ζωή και στην εκλογική διαδικασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ