Ναυάγιο: Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Eurogroup - iefimerida.gr

Ναυάγιο: Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Eurogroup

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διεκόπη οριστικά η συνεδρίαση του Eurogroup, μετά από τη διαρροή του κειμένου το οποίο απέρριψε η ελληνική πλευρά, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το περιεχόμενό του αποτελούσε ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Αθήνα σχολιάζει ότι η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή και ξεκαθαρίζει πως εφόσον η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής, Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αρχικά, το Eurogroup διεκόπη για 15', ενώ μετά από λίγο έγινε γνωστή η οριστική διακοπή της συνεδρίασης.

Διεκόπη η συνεδρίαση για πρώτη φορά

Η συνεδρίαση διεκόπη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το «όχι» της Ελλάδας.

Ναυάγιο: Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Eurogroup | iefimerida.gr 0

«Αν ισχύει, είναι η πρώτη φορά που μια συνάντηση του Eurorgroup διακόπτεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρέει τα πάντα στον Τύπο σε πραγματικό χρόνο. Εκπληκτικό!» γράφει ο δημοσιογράφος Ματς Πίρσον του πρακτορείου Bloomberg.

Κραχ στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου μετά το «όχι»

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την δημοσιοποίηση της «διαρροής» από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο αποψινό Eurogroup, οι δείκτες της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου έκαναν «βουτιά» στην ισοτιμία που βρίσκεται στο 1.1368.

Ναυάγιο: Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Eurogroup | iefimerida.gr 1
Ναυάγιο: Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Eurogroup | iefimerida.gr 2

Σκληρές δηλώσεις πριν το Eurogroup: Ολη η Ευρωζώνη υπέρ της επέκτασης Μνημονίου

Σημειωτέον ότι, νωρίτερα, σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στην συνεδρίαση είχαν σαφέστατη «γραμμή» υπέρ της επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος, ενώ, στις δηλώσεις τους ήταν αρκετά σκληροί απέναντι στην Ελλάδα

Πιστός στη σκληρή γραμμή του έμεινε για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αυτή τη φορά έχει... προνοήσει και έχει «κλείσει» δωμάτιο στις Βρυξέλλες αναμένοντας μια δύσκολη συνεδρίαση.

Ο κ. Σόιμπλε αφού το πρωί δήλωσε ότι «λυπάμαι για τους Ελληνες οι οποίοι ψήφισαν μια κυβέρνηση η οποία συμπεριφέρεται ανεύθυνα», προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε ότι από τα όσα έχει ακούσει από την ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται αισιόδοξος.

«Οσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ κάποιες επιλογές. To ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Η απόφαση είναι της Ελλάδας» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνοντας τον... τόνο και για τους υπόλοιπους ομόλογούς του.

Την ίδια ώρα όλοι σχεδόν οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και να ζητήσει επέκταση του παρόντος προγράμματος.

Πιο σκληρός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Σέλινγκ, ο οποίος υπογράμμισε «Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα»

Απέκλεισε κούρεμα χρέους και πρόσθεσε ότι ναι μεν μπορούν να συζητηθούν μικρές αλλαγές στο μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα, αν δεν ολοκληρωθεί το τρέχον.

Ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα δεχόταν μια επέκταση προγράμματος εφόσον το ζητούσε η Ελλάδα, ωστόσο δεν βλέπει συμφωνία σήμερα, καθώς δεν συνέβη τίποτα σημαντικό τις τελευταίές ημέρες.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας υποστήριξε «Η καλή λύση είναι η επέκταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, η οποία θα μας δώσει χρόνο να συζητήσουμε για το καινούργιο πρόγραμμα».

Ο Λουίς ντε Γκίντος επανέλαβε την πάγια θέση της Ισπανίας πως η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό, Πίτερ Κάζιμιρ, η αμοιβαία λύση δεν είναι μόνο ελληνική επιθυμία, αλλά και ευρωπαϊκή.

Πάντως, ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο η «γραμμή» είναι υπέρ της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόσκις, δήλωσε «Η πιο καθαρά βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι να τηρήσουν όλες οι πλευρές τις δεσμεύσεις τους. Ο πιο ρεαλιστικός δρόμος για να προχωρήσουμε είναι η επέκταση του προγράμματος. Αυτό θα μας δώσει χρόνο για περισσότερες διαπραγματεύσεις».

Και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πρόγραμμα και πως πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup Ελλάδα Ντάισελμπλουμ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ