Συνεργάτες Τσίπρα: «Αλέξη μην κάνεις πίσω για Αβραμόπουλο»- Το άγνωστο τηλεφώνημα των δύο ανδρών - iefimerida.gr

Συνεργάτες Τσίπρα: «Αλέξη μην κάνεις πίσω για Αβραμόπουλο»- Το άγνωστο τηλεφώνημα των δύο ανδρών

The Team / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει πίσω στις εσωκομματικές ενστάσεις για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην πλήξει το ηγετικό του προφίλ, ασκούν συνεργάτες και φίλοι του.

«Αν κάνεις πίσω τώρα που η δημοτικότητά σου είναι στο υψηλότερο σημείο της, τώρα που όλος ο κόσμος είναι μαζί σου, πώς θα ασκήσεις εξουσία μετά;» είναι μερικά από τα επιχειρήματα που ακούει ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida.gr.

Πρόθεση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης είναι να σηματοδοτήσει την ενότητα και να κάνει ένα «άνοιγμα» σε δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου αναζητήθηκε ένα πρόσωπο που να τα συμβολίζει όλα αυτά, από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς. Η επιλογή του Πρωθυπουργού ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον οποίο έχουν συζητήσει από καιρού.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον Δ. Αβραμόπουλο τηλεφωνικά – μετά την συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Π. Λαφαζάνη - και τον ενημέρωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα αναβληθούν για την Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος έχει ήδη ενημερώσει τόσο τον Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ όσο και άλλους παράγοντες της Κομισιόν ότι έχει δεχθεί πρόταση για Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί καθώς είναι ιδιαιτέρως τιμητική. Εχει επίσης ασκήσει την επιρροή του ώστε να καταλαγιάσουν οι όποιες ενστάσεις υπήρχαν από κοινοτικούς εταίρους για τις «καραμπόλες» που θα επέφερε στο κολλέγιο των επιτρόπων μια τέτοια αλλαγή.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα, ο Αλέξης Τσίπρας «κόλλησε» στην ανακοίνωση του προσώπου μετά τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η ΚΟΕ και άλλες αριστερόστροφες «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας πρόσωπο από τον χώρο της Αριστεράς ή της κεντροαριστεράς. «Και ένας απλός εργάτης ή επιστήμονας από τον χώρο αυτό, θα είναι καλύτερη επιλογή από πρόσωπο από τον χώρο της κεντροδεξιάς» λένε θιασώτες αυτής της άποψης.

Η έκπληξη συνίσταται στο γεγονός ότι ο Π. Λαφαζάνης, ενώ φέρεται να αποδέχθηκε το επιχείρημα περί «ανοίγματος» στο μεσαίο χώρο, φέρεται να πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τον Προκόπη Παυλόπουλο, αντιδρώντας στην επιλογή Αβραμόπουλου. Μέχρι και σήμερα το μεσημέρι ασκούνταν πιέσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο ίδιος την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως λένε συνομιλητές του Πρωθυπουργού, αυτή την ώρα έχουν «καεί» οι κεντροαριστερές υποψηφιότητες και υπάρχουν δύο πρόσωπα μόνο: Του Δ. Αβραμόπουλου και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Και όλα κρίνονται από την ηγετική στόφα που θα επιδείξει ο Πρωθυπουργός στην λήψη της τελικής απόφασης.

Τα υπέρ και τα κατά

Συνοπτικά, τα επιχειρήματα που ακούει ο Πρωθυπουργός ώστε να επιλέξει Αβραμόπουλο είναι:

Τα υπέρ

  • Θα έχει επιδείξει ηγετική πυγμή στο εσωτερικό του κόμματός του
  • Θα έχει κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα στο μεσαίο χώρο
  • Θα έχει κεντροδεξιό πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αριστερό επίτροπο

Τα κατά

Αντιθέτως, αν δεν κάνει αυτή την επιλογή:

  • Θα έχει επιδείξει μια ασυγχώρητη υποχώρηση στο ηγετικό του προφίλ που πιθανόν θα την «πληρώσει» αργότερα
  • Θα έχει δύο πρόσωπα από την κεντροδεξιά σε θέσεις κλειδιά: Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Κοινοτικό Επίτροπο.
  • Θα έχει έναν δυσαρεστημένο κοινοτικό επίτροπο τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει «εκτεθεί» στην Κομισιόν την οποία έχει ενημερώσει σχετικά

Ποιός θα πάει για Επίτροπος

Αν επιλεγεί ο κ. Αβραμόπουλος, τότε στη θέση του ως Επίτροπος θα πάει πιθανότατα ο νυν ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι παίζει και το όνομα του Γιάννη Μηλιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ