Μαστίγιο στο Eurogroup: Η Ελλάδα δίνει τη μεγάλη μάχη - iefimerida.gr

Μαστίγιο στο Eurogroup: Η Ελλάδα δίνει τη μεγάλη μάχη

Φωτογραφία EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε βαρύ κλίμα διεξάγεται και η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, καθώς, όλα δείχνουν πως τις ημέρες που μεσολάβησαν από την Πέμπτη έως και τη Δευτέρα δεν φαίνεται να σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Αυτό αποπνέουν και οι δηλώσεις των περισσότερων από τους υπουργούς Οικονομικών, την ώρα που προσέρχονταν στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, καθώς, είναι διακριτή η πίεση των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα να ζητήσει επέκταση του προγράμματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που περιμένουν σήμερα κάποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, με το ενδεχόμενο ενός νέου Eurogroup να είναι όλο και πιο ορατό.

Σόιμπλε: Λυπάμαι για τους Ελληνες που ψήφισαν μια ανεύθυνη κυβέρνηση

Σύντομο τετ α τετ Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ πριν τη συνεδρίαση

Ο Ελληνάς υπουργός Οικονομικών είχε μια αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το πρωί στις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν φαίνεται να βρέθηκε κάποια λύση.

Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι το ραντεβού κράτησε περίπου 20 λεπτά, αλλά και το ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών δεν έκαναν δηλώσεις προσερχόμενοι στο Eurogroup καταδεικνύει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην συζήτηση.

Ακολούθησε ραντεβού Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί πριν την έναρξη του Eurogroup.

Μάλιστα, όταν ολοκληρώθηκε αυτό το ραντεβού ο Ντάισελμπλουμ συνομίλησε για λίγο με τον κ. Σόιμπλε. Ενδεικτικές οι φωτογραφίες:

Μαστίγιο στο Eurogroup: Η Ελλάδα δίνει τη μεγάλη μάχη | iefimerida.gr 0
Μαστίγιο στο Eurogroup: Η Ελλάδα δίνει τη μεγάλη μάχη | iefimerida.gr 1
Μαστίγιο στο Eurogroup: Η Ελλάδα δίνει τη μεγάλη μάχη | iefimerida.gr 2
Μαστίγιο στο Eurogroup: Η Ελλάδα δίνει τη μεγάλη μάχη | iefimerida.gr 3


Οι ρεπόρτερ των διεθνών ΜΜΕ σχολίασαν και το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε χωρίς τον κ. Βαρουφάκη, εκτιμώντας στη συνέχεια πως αυτό έγινε εξαιτίας της συνάντησης που προηγήθηκε αλλά και γιατί το θέμα της Ελλάδας δεν ήταν το μοναδικό στην ατζέντα του Eurogroup, όπως ανέφερε ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times. Λίγο αργότερα, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε στην αίθουσα της συνεδρίασης.



Διπλό χτύπημα από Σόιμπλε: Δεν είμαι αισιόδοξος – Η ελληνική κυβέρνηση είναι ανεύθυνη

Πιστός στη σκληρή γραμμή του έμεινε για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αυτή τη φορά έχει... προνοήσει και έχει «κλείσει» δωμάτιο στις Βρυξέλλες αναμένοντας μια δύσκολη συνεδρίαση.

Ο κ. Σόιμπλε αφού το πρωί δήλωσε ότι «λυπάμαι για τους Ελληνες οι οποίοι ψήφισαν μια κυβέρνηση η οποία συμπεριφέρεται ανεύθυνα», προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε ότι από τα όσα έχει ακούσει από την ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται αισιόδοξος.

«Οσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ κάποιες επιλογές. To ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Η απόφαση είναι της Ελλάδας» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνοντας τον... τόνο και για τους υπόλοιπους ομόλογούς του.

«Τείχος» απέναντι στην Ελλάδα – Ολοι ζητούν επέκταση Μνημονίου

Την ίδια ώρα όλοι σχεδόν οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και να ζητήσει επέκταση του παρόντος προγράμματος.

Πιο σκληρός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Σέλινγκ, ο οποίος υπογράμμισε «Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα»

Απέκλεισε κούρεμα χρέους και πρόσθεσε ότι ναι μεν μπορούν να συζητηθούν μικρές αλλαγές στο μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα, αν δεν ολοκληρωθεί το τρέχον.

Ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα δεχόταν μια επέκταση προγράμματος εφόσον το ζητούσε η Ελλάδα, ωστόσο δεν βλέπει συμφωνία σήμερα, καθώς δεν συνέβη τίποτα σημαντικό τις τελευταίές ημέρες.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας υποστήριξε «Η καλή λύση είναι η επέκταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, η οποία θα μας δώσει χρόνο να συζητήσουμε για το καινούργιο πρόγραμμα».

Ο Λουίς ντε Γκίντος επανέλαβε την πάγια θέση της Ισπανίας πως η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό, Πίτερ Κάζιμιρ, η αμοιβαία λύση δεν είναι μόνο ελληνική επιθυμία, αλλά και ευρωπαϊκή.

Πάντως, ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο η «γραμμή» είναι υπέρ της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόσκις, δήλωσε «Η πιο καθαρά βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι να τηρήσουν όλες οι πλευρές τις δεσμεύσεις τους. Ο πιο ρεαλιστικός δρόμος για να προχωρήσουμε είναι η επέκταση του προγράμματος. Αυτό θα μας δώσει χρόνο για περισσότερες διαπραγματεύσεις».

Και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πρόγραμμα και πως πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση.

Ο Βαρουφάκης απαντά μέσω άρθρου στους New York Times

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, πάντως, απαντά μέσω άρθρου που δημοσιεύεται σήμερα στους New York Time και στο οποίο υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν μπλοφάρει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει ότι το αποτέλεσμα των εν λόγω διαπραγματεύσεων μπορεί να σηματοδοτήσει μια γενιά, και να αποδειχθεί σημείο καμπής για την Ευρώπη και το πείραμα με τη νομισματική ένωση.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν θα μας εκβιάσουν οι Ελληνες

Δηλώνει ότι η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι να μην αντιμετωπιστεί αυτή η κρίσιμη στιγμή ως ένα πείραμα στρατηγικής, αλλά να μπουν οι ελληνικές προτάσεις στο τραπέζι και να εξηγηθεί γιατί αυτές είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Επισημαίνει, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία χρέους και πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ούτως ώστε νε επέλθει συμφωνία και, ταυτόχρονα, χρήματα.

«Ζητάμε μερικούς μήνες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε το έργο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να διαχειριστεί και να υποστηρίξει ο ευρύς ελληνικός πληθυσμός, προκειμένου να επαναφέρουμε την ανάπτυξη και να τερματίσουμε την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών μας» καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την Παρασκευή το νέο Eurogroup

Παρά τις όποιες δηλώσεις και την επιθυμία για συμφωνία, όλοι συμφωνούν ότι σήμερα δεν αναμένεται να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Ηδη, όπως έχει γίνει γνωστό, προγραμματίζεται νέο Eurogroup για την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου.

Μπαράζ δημοσιευμάτων για το σημερινό Eurogroup

Παράλληλα, η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ με τα μηνύματα για την Ελλάδα να είναι άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά έως προσβλητικά.

Χαρακτηριστικά τα σχόλια διεθνών εντύπων:

  • Der Standard: Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο και στους Έλληνες πρέπει να δοθεί μια έντιμη ευκαιρία
  • Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι δεν διακινδυνεύουν μόνο χρήματα με τους Ελληνες -Ο ρόλος του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και της Μεσογείου
  • Handelsblatt: Ο Τσίπρας είναι δημαγωγός ή ο λαός ηλίθιος;
  • Financial Times: Γιάνη, μην κάνεις πίσω στο Eurogroup
  • Welt Οι Ελληνες ζουν σε άλλο πλανήτη
  • Süddeutsche Zeitung Απειλούν μόνο»
  • Bild: Οι Ελληνες χλευάζουν τη Μέρκελ με μία σβάστικα στα οπίσθιά της.

Wall Street Journal: Αυτή είναι η συμβιβαστική λύση που θα συζητηθεί απόψε

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αμερικανική Wall Steer Journal, δημοσιεύει τη συμβιβαστική λύση που ενδεχομένως να συζητηθεί απόψε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι την Παρασκευή, ενώ, το σχέδιο φέρεται να προβλέπει τα εξής:

Η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ