«Θεσμοί», νέο Μνημόνιο, λιτότητα: Οσα θα αλλάξουν σύντομα στη ζωή μας - iefimerida.gr

«Θεσμοί», νέο Μνημόνιο, λιτότητα: Οσα θα αλλάξουν σύντομα στη ζωή μας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες παρουσιάζεται εδώ και ημέρες ως η τελευταία ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση για το ελληνικό χρέος (320 δισ., 175% του ΑΕΠ). Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό το ραντεβού θα είναι το τελευταίο.

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία
«Τεχνικές» συζητήσεις ανάμεσα στις ομάδες της Ελλάδας και των δανειστών της Τρόικα έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο. Αλλά τώρα, Δευτέρα πρωί, φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί κοινή συνισταμένη για μια πολιτική συμφωνία. «Από όσα άκουσα για τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο, είμαι πολύ σκεπτικός. Αλλά μια έκθεση θα μας παρουσιαστεί σήμερα και θα δούμε εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ραδιόφωνο. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «ευτυχώς» υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί λύση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η κοινή γνώμη θέλει διαπραγμάτευση
Στην πραγματικότητα, χρειάζεται χρόνος προκειμένουν να υπάρξει μια πολιτική λύση που όλοι θα μπορούν να αποδεχθούν. Κι αυτό χρειάζεται ώστε να φανεί στην κοινή γνώμη ότι ο καθένας αντιστάθηκε πριν φθάσει σε έναν συμβιβασμό. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι το ημερολόγιο πιέζει.

Αν πιστέψει κανείς τους Ευρωπαίους, το σημερινό ραντεβού του Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία πριν από τη λύση και πριν τελειώσει το δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, στις 28 Φεβρουαρίου. Πέρα από αυτή την ημερομηνία, αν δεν ζητηθεί παράταση της διεθνούς βοήθειας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνη απέναντι στα προβλήματά της: το τραπεζικό της σύστημα μόλις αναρρώνει και η χώρα κινδυνεύει με στάση πληρωμών όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν οι δόσεις και τα χρέη (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο).

Ερώτημα πρώτο: Μετακινήθηκαν οι δύο πλευρές αυτές τις ημέρες;
Εγιναν συμβιβασμοί. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν απαιτεί πλέον κούρεμα του χρέους. Οι Ελληνες είπαν επιπλέον ότι δέχονται το «70% του παρόντος Μνημονίου» και των μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν οι δανειστές και ότι αμφισβητεί το 30%. Από την πλευρά τους, οι διαπραγματευτές της Τρόικα εγκατέλειψαν τον όρο Τρόικα τον οποίο μισούν οι Ελληνες και ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα εξαφανίσει. Εδώ και τρεις ή τέσσερις ημέρες, στις Βρυξέλλες μιλούν για «θεσμούς».


Ερώτημα δεύτερο: Οι Ευρωπαίοι απαιτούν πάντα την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο;
Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι απαιτούν από την Αθήνα να ολοκληρώσει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που συνοδεύουν το 2ο Μνημόνιο ή να ζητήσουν μια «τεχνική παράταση» του Μνημονίου για μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό το ενδεχόμενο έχει απορριφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητάει να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα-γέφυρα, ώσπου να γίνει διαπραγμάτευση για ένα «νέο συμβόλαιο».

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου πολλές πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι το σενάριο ενός «τρίτου προγράμματος βοήθειας» προς την Ελλάδα δεν αποκλείεται. Αλλά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι θετικές σε μια τέτοια προοπτική.


Ερώτημα τρίτο: Πώς έγινε δεκτό στην Ευρώπη το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του κ. Τσίπρα;
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να αφήσουν τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όλο το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Αρνούνται να εγκαταληφθεί μια πενταετία δημοσιονομικής πειθαρχίας την ώρα που αρχίζει να αποδίδει καρπούς: Το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να φτάσει στο 2,5% το 2015, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών.

Για τη Γερμανία, είναι δύσκολο να ξεφύγει από μια σκληρή διαπραγματευτική γραμμή. Υπάρχουν επίσης χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, οι βαλτικές χώρες, οι οποίες επέβαλαν σκληρά μέτρα στους πολίτες τους τα τελευταία χρόνια και δεν βλέπουν με καλό μάτι το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις που θέλει η Τρόικα μπορούν να παραβλεφθούν, αν οι νέες μεταρρυθμίσεις που θέλει η νέα κυβέρνηση Τσίπρα χρηματοδοτηθούν -για παράδειγμα- από νέες ιδιωτικοποιήσεις.

ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Η Ελλάδα ζητά «απίστευτες χάρες»

O υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντγουαρντ Σκικλούνα

«Θεσμοί», νέο Μνημόνιο, λιτότητα: Οσα θα αλλάξουν σύντομα στη ζωή μας | iefimerida.gr 0

Χειρότερη από την αναμενόμενη χαρακτήρισε σήμερα, Δευτέρα, την κατάσταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα ζητά «απίστευτες χάρες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας, κατά την τοποθέτησή του στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου ο Σκικλούνα είχε ζητήσει πριν δοθούν παραχωρήσεις στην Ελλάδα να παρασχεθούν διασφαλίσεις ότι το ελληνικό χρέος που διακρατά η ζώνη του ευρώ θα εξοφληθεί στο ακέραιο.

Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει πως στην ώρα της ανάγκης η Μάλτα εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό, δανείζοντας 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Σκικλούνα τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ελλάδα με ευελιξία και υπέρ της φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να ακολουθηθούν οι σημερινές δομές και κανόνες με πνεύμα αλληλεγγύης και αποφυγής της αντιπαράθεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαπραγμάτευση τρόικα θεσμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ