Bαρέλια έργα τέχνης στο Οινόραμα - iefimerida.gr

Bαρέλια έργα τέχνης στο Οινόραμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τριάντα δρύινα βαρέλια κρασιού, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενούσαν μέσα τους κρασιά που αγαπήσαμε, βρίσκονται εδώ και μέρες στα εργαστήρια τριάντα σημαντικών καλλιτεχνών και μετατρέπονται σε μοναδικά έργα τέχνης. Ολα αυτά για την έκθεση «ΔΡΥΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Tα βαρέλια παίρνουν τον λόγο» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Οινοράματος στο Ζάππειο στις 7,8,9 Μαρτίου.

Bαρέλια έργα τέχνης στο Οινόραμα  | iefimerida.gr 0


Η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού επιμελείται την έκθεση αυτή που ενώνει με ιδανικό τρόπο την ιστορία του κρασιού και την τέχνη. Ενώνει τις ιδιότητες ενός δρύινου βαρελιού κρασιού να συνδιαμορφώνει την γεύση ενός κρασιού, με τη νέα ιδιότητα του να αφηγηθεί μια ιστορία μέσω της τέχνης. Ετσι το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στην Ελλάδα, δίνει το λόγο στους αφανείς ήρωες της οινοποίησης: τα δρύινα βαρέλια.

Bαρέλια έργα τέχνης στο Οινόραμα  | iefimerida.gr 1


Γιατί είναι τόσο ξεχωριστά αυτά τα δρύινα βαρέλια; Γιατί οι υπεύθυνοι του Οινοράματος τα αποκαλούν αφανείς ήρωες; Διότι αυτά τα βαρέλια, για όσο καιρό φιλοξενούν κρασί στα σωθικά τους, το εμπλουτίζουν με αρωματικά συστατικά, με ταννίνες και άλλες ουσίες, λειαίνοντας ταυτόχρονα τις άγριες ταννίνες που προέρχονται από τα κουκούτσια και τη φλούδα του σταφυλιού. Ομως ο κύκλος ζωής τους είναι μικρός. Μετά από λίγα χρόνια, αποσύρονται αφού έχουν δώσει πλέον όλα τα συστατικά τους και δεν είναι πλέον ευργετικά για το κρασί.

Bαρέλια έργα τέχνης στο Οινόραμα  | iefimerida.gr 2


Εκατοντάδες βαρέλια από αφανείς ήρωες γίνονται πλέον βάρος, δεν μπορούν να προσφέρουν γευστική επίταση, είναι απλά δοχεία μεγάλης χωρητικότητας. Στο Οινόραμα σκέφτηκαν να φέρουν και στην Ελλάδα το κίνημα μετατροπής των βαρελιών σε έργα τέχνης που ξεκίνησε από τη Γαλλία. Η αρχή γίνεται φέτος με 30 βαρέλια που έχουν φιλοξενήσει μερικά από τα καλύτερα κόκκινα ελληνικά κρασιά. Πρόκειται για βαρέλια barrique των 225 λίτρων που έχουν φιλοξενήσει επί χρόνια μερικά από τα κορυφαία κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. Τα βαρέλια θα εκτεθούν σε ειδικό χώρο του Ζαππείου καθ' όλη τη διάρκεια του Οινοράματος και στη συνέχεια θα πωληθούν.

Bαρέλια έργα τέχνης στο Οινόραμα  | iefimerida.gr 3

*Εικόνες αρχείου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ