Νοβότνι (EKT): Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς συμφωνία - iefimerida.gr

Νοβότνι (EKT): Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα στήριξης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις δεν θα έκλεινε την πόρτα στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ αυτές θα επανέλθουν στον ομαλό δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε χθες τ ο βράδυ ο Έβαλντ Νοβότνι, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η συνηθισμένη μέθοδος άντλησης ρευστότητας ανεστάλη για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ έπαψε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, μεταφέροντας το βάρος της αναχρηματοδότησής τους μέσω του μηχανισμού έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA) στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Νωρίτερα σήμερα, η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα της ΤτΕ να αυξηθεί το ποσό που μπορεί να διατεθεί μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες στα 65 δισεκ. ευρώ.

Ο Νοβότνι δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερειακά στο τι θα συνέβαινε εάν δεν συναφθεί ως τα τέλη του μήνα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. Ερωτηθείς ωστόσο εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα τη διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση».

Ερωτηθείς για τους όρους υπό τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα επανέρχονταν στην ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο Νοβότνι ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «είναι καλώς ορισμένοι, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί με όλους τους εταίρους, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση».

«Νομίζω ότι εάν υπάρξει νέα συμφωνία, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα, διότι το παλιό σύστημα είχε ως όρο να υπάρχει σε ισχύ ένα πρόγραμμα», συνέχισε ο Νοβότνι, ο οποίος έκανε τα σχόλια αυτά στο περιθώριο μιας εκδήλωσης οικονομικού ενδιαφέροντος στην Πράγα.

«Όλοι αναμένουμε ότι θα υπάρξει... μια λύση, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε υποθέσεις» αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο Νοβότνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έβαλντ Νοβότνι ΕΚΤ ELA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ