Προς συμβιβασμό Αθήνας-Βερολίνου: Τι λέει το νέο πρόγραμμα - iefimerida.gr

Προς συμβιβασμό Αθήνας-Βερολίνου: Τι λέει το νέο πρόγραμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους όρους του συμβιβασμού Ελλάδας και Γερμανίας στην τελική συμφωνία-γέφυρα περιγράφουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπου συνεδριάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, φαίνεται ότι τελικά οδεύουμε σε συμβιβασμό.

Προς συμβιβασμό Αθήνας-Βερολίνου: Τι λέει το νέο πρόγραμμα | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, η Γερμανία «δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί». Υποστηρίζουν επίσης ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανοικτή για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Πληροφορίες της Die Welt αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί από το 3% στο 1,5%, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο δέχεται επίσης να συζητήσει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Προς συμβιβασμό Αθήνας-Βερολίνου: Τι λέει το νέο πρόγραμμα | iefimerida.gr 1

Από την πλευρά της, η Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ελλάδας, είναι διατεθειμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα εφόσον είναι χαμηλότερο από το 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η γερμανική πλευρά θα είναι πιο διαλλακτική στο ζήτημα.

Μια συμφωνία βιώσιμη και για τους δύο

«Η διάθεση της Ελλάδας να ολοκληρώσει περισσότερα από τα δύο τρίτα του συμφωνημένου προγράμματος δείχνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να παραμείνει σε αυτό» δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Βελτιώνοντας τις φοροεισπρακτικές δυνατότητες και χτυπώντας τη φοροδιαφυγή είναι δύο στοιχεία που θα κερδίσει η ελληνική πλευρά την υποστήριξη της Γερμανίας και να πάρει μια συμφωνία που θα βασίζεται στις γενικότερες υποσχέσεις της Ελλάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά φαίνεται πως αποδέχεται ένα ποσοστά 60-70% του προηγούμενου προγράμματος αφήνοντας έξω τα σημεία που θεωρεί τοξικά όπως απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ασφαλιστικά.

Die Welt: Υπάρχει πρόοδος και στο χρέος - Φεύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα;

Οπως ανέφερε και η γερμανική Die Welt ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανή παράταση του προγράμματος διάσωσης ίσως και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ ως αποπληρωμή για την αποχώρηση του θα λάβει το ποσό των 700 εκατ.ευρώ από την Ελλάδα. Επίσης τονίζεται ότι υπάρχει πρόοδος και στο θέμα του χρέους με συμβιβασμό.

Προς συμβιβασμό Αθήνας-Βερολίνου: Τι λέει το νέο πρόγραμμα | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ