Με εντολή Τσίπρα απορρίφθηκε από την Ελλάδα το τελικό κείμενο του Eurogroup - iefimerida.gr

Με εντολή Τσίπρα απορρίφθηκε από την Ελλάδα το τελικό κείμενο του Eurogroup

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.

Το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα

Υπενθυμίζεται πως με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τότε ανατράπηκαν τα δεδομένα, αφού αν η ελληνική πλευρά υπέγραφε το κοινό ανακοινωθέν, ουσιαστικά θα άφηνε να εννοηθεί ότι δέχεται συνέχιση του παρόντος προγράμματος.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του αποχώρησαν πιστεύοντας πως οι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία και ότι θα προχωρούσαν σε κοινή δήλωση. Ωστόσο, το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα τα ανέτρεψε όλα.

Σύμφωνα με τους Financial Times και τον δημοσιογράφο Peter Spiegel το κείμενο της συμφωνίας που δεν προχώρησε, καθώς ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογράψει και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση. Μόλις εγκρίθηκε, η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του αποχώρησαν . Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση». Η φράση που φέρεται να μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν είναι η «παράταση του μνημονίου», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ