Σημάδια συμφωνίας βλέπουν οι ξένοι αναλυτές -Πώς κινήθηκαν την Τρίτη οι μετοχές και τα ομόλογα - iefimerida.gr

Σημάδια συμφωνίας βλέπουν οι ξένοι αναλυτές -Πώς κινήθηκαν την Τρίτη οι μετοχές και τα ομόλογα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ημέρα πριν από την καθοριστική συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έδειξαν τάσεις ανόδου και μείωσης της πίεσης που δέχθηκαν τη Δευτέρα. Βλέπουν οι αγορές κάτι να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα;

Τόσο το Reuters, όσο και η Wall Street Journal συνομίλησαν με ξένους επενδυτές, με σκοπό να μάθουν πώς σκέφτονται και πώς εξηγείται η εξισορροπητική τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου (και όχι μόνο) κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

«Ξέρουμε πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, αλλά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή ξέρουμε πάνω κάτω από πού ξεκινάμε», τόνισε ο Ορλάντο Γκριν, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, για να συμπληρώσει: «Σίγουρα το αποτέλεσμα θα γείρει προς τη μια πλευρά, αλλά στο τέλος της ημέρας αμφότερα τα μέρη θα μιλούν για νίκη».

Ενδεικτικό του κλίματος που παρατηρήθηκε την Τρίτη είναι ότι το μεσημέρι το 3ετές ελληνικό ομόλογο έπεσε στο 20,07%, το 5ετές στο 15,63% και το 10ετές στο 10,80% σημειώνοντας τη μικρότερη πτώση, καθώς αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών πως δεν θα πάρουν όλα τα χρήματά τους πίσω. Άνοδο κατέγραψε και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να «αναπνέει» σημαντικά.

Τη στιγμή που Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν δημοσίως τις ανησυχίες τους για την πιθανότητα ενός Grexit, όπως επί παραδείγματι ο Τζορτζ Όσμπορν, αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως και οι δύο πλευρές οφείλουν να φτάσουν σε μια μορφή συμβιβασμού έτσι ώστε να αποφευχθεί η αναταραχή στις μετοχές και τα ομόλογα. Αναλυτές της Rabobank σημειώνουν στο Reuters: «Φαίνεται πως οι αγορές βλέπουν τις προτάσεις της Ελλάδας πλευράς ως ένα μισογεμάτο ποτήρι – ίσως γιατί επιτέλους υπάρχει μια πρόταση».

Από τη μεριά του, ο Πολ Ντόνοβαν της UBS σημειώνει στη Wall Street Journal: «Η πιθανότητα μιας ακόμη σκηνής στο ελληνικό δράμα θα βαρύνει τις αγορές. Περιμένουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία, αφού πρώτα υπάρχει θρήνος και τρίξιμο δοντιών». Ο Λι Χάρντμαν της Bank of Tokyo Mitsubishi σημειώνει: «Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι θα αυξηθούν για το ευρώ και θα απειληθεί η οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομόλογα μετοχές Γιάνης Βαρουφάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ