Ευρωπαίοι αναλυτές βλέπουν ρήξη με την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ευρωπαίοι αναλυτές βλέπουν ρήξη με την Ελλάδα

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαφέστατη διάσταση απόψεων διαπίστωσαν Ευρωπαίοι αναλυτές ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οπως αναφέρει και η deutsche welle η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για πρόγραμμα-γέφυρα και όχι παράταση του υφιστάμενου πλαισίου δεν ήχησε καλά στα αυτιά των εταίρων και γι αυτό πολλοί αναλυτές βλέπουν ρήξη.

Μάλιστα η διαφωνία που αναμένεται να διαπιστωθεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Στόχος θα είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να επέλθει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Eurogroup της Δευτέρας.

Υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων

Το πρόγραμμα-γέφυρα που επιδιώκει να «πάρει» από τους Ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας και το ξεκάθαρο «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στην τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά των Ευρωπαίων εταίρων. Οι προθέσεις των τελευταίων δείχνουν πως θέλουν η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα. Αυτή αναμένεται να είν;αι και η τοποθέτηση τους στο κρίσιμο Eurogroup.

Υπάρχει λοιπόν σαφής διάσταση απόψεων, και όπως σημειώνουν αναλυτές, στο θέμα αυτό η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους με δεδομένο και το «τελεσίγραφο» του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την αναγκαιότητα επίτευξης λύσης μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Αναφορικά με το υπόλοιπο περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, οι αναλυτές συγκρατούν δύο κυρίως σημεία: το κούρεμα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Βολές από τον γερμανικό Τύπο κατά της Ελλάδας

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau παρατηρεί ότι προφανώς ο Τσίπρας εγκατέλειψε οριστικά την απαίτησή του για κούρεμα, αφού μίλησε μόνον για αναδιάρθρωση. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα, ενώ στον προεκλογικό αγώνα είχε προαναγγείλει το τέλος όλων των ιδιωτικοποιήσεων, δεν τις αποκλείει πλέον στις προγραμματικές του δηλώσεις, εφόσον υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

«Ο Τσίπρας δηλώνει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε», ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος του «Spiegel», ενώ παρόμοιος ήταν ο τίτλος και του περιοδικού «Focus»: «Ο Τσίπρας σε μια ιστορική ομιλία: 'Τα προγράμματα διάσωσης έχουν αποτύχει'», τόνισε το περιοδικό.

Welt: Ο Τσίπρας υπόσχεται για ακόμη μία φορά το αδύνατο

Ιδιαίτερα καυστικό ήταν το δημοσίευμα της «Welt», o αρθρογράφος του οποίου σχολίασε φράση προς φράση την ομιλία του πρωθυπουργού. «Ο Τσίπρας υπόσχεται για ακόμη μία φορά το αδύνατο», είναι ο τίτλος της «Welt», που σχολίασε ότι στην ομιλία του «ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο δυναμικός όσο πριν από μερικές ημέρες και υποσχέθηκε πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τηρήσει». Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε σε «κούρεμα χρέους» και ανέφερε ότι «απείλησε» τους Ευρωπαίους εταίρους να συνομιλήσουν με την Ελλάδα.

Το «θέμα Ελλάδα» στη συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ

Στο μεταξύ, στην επικείμενη συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα η Ελλάδα δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα. Εντούτοις, μετά τον μαραθώνιο επαφών του ΑλέξηΤσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα και τη βροχή δηλώσεων που έγιναν από όλες τις πλευρές, μεταξύ των οποίων και από τον ίδιο τον κ. Ομπάμα, θα πρέπει να αναμένει κανείς με βεβαιότητα ότι το «θέμα Ελλάδα» θα απασχολήσει τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Τα μαύρα σύννεφα της αναιμικής ανάπτυξης πάνω από την ευρωζώνη και η νέα αβεβαιότητα που προκαλεί η Ελλάδα ανησυχούν την Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να ενημερωθεί αλλά και να στείλει τα δικά της μηνύματα. Στο παρελθόν ο Μπαράκ Ομπάμα έχει καλέσει επανειλημμένως τη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια λιγότερη αυστηρή πολιτική στο πεδίο των περικοπών προς όφελος της ανάπτυξης. Βέβαια, πέραν αυτού, και γνωρίζοντας ότι η Γερμανία και οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, οι ΗΠΑ αναμένεται να τηρήσουν αποστάσεις, καλώντας από τη μια την ευρωζώνη να κάνει περισσότερα στο πεδίο της ανάπτυξης και από την άλλη την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον θα πιέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση Αλέξης Τσίπρας Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ