Κατασχέσεις και κυνήγι: Το πλάνο για τους πλούσιους φοροφυγάδες - iefimerida.gr

Κατασχέσεις και κυνήγι: Το πλάνο για τους πλούσιους φοροφυγάδες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, άνθρωποι του θεάματος, άνθρωποι της νύχτας, πρόσωπα που φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα κοσμικών περιοδικών, αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, περιλαμβάνονται στους φακέλους που θα νιώσουν από πρώτο χέρι τις αλλαγές στις πρακτικές και στις διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης οφειλών.

Στόχος της Καραγιώργη Σερβίας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πέρασε η εποπτεία όλων των μονάδων αιχμής, είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τα έξω, αλλά και στο εσωτερικό, ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό ήταν και το μήνυμα που πήραν οι επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, του Κέντρου Είσπραξης, του ΣΔΟΕ στις πρώτες επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ παράλληλα η ΓΓΔΕ ανέβασε τον πήχη των ελεγκτικών στόχων ως 30% προκειμένου να ανοίξει η βεντάλια των ελέγχων.

Πρώτο πεδίο δράσης είναι η λίστα των εμβασμάτων και των off shore. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη πάνω από 1.000 έλεγχοι και η εντολή είναι να κλείνουν ως 100 φάκελοι το μήνα, δηλαδή υπερδιπλάσιοι από πέρσι. Πέρα από την έλλειψη προσωπικού- αν και υπάρξει ενίσχυση με περίπου 500 ελεγκτές- εμπόδιο είναι οι καθυστερήσεις από τις τράπεζες στην αποστολή των αναγκαίων στοιχείων.

Δεύτερο πεδίο είναι η λίστα με τους περίπου 1.000 Ελληνες, οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν ετήσιες κινήσεις λογαριασμών άνω των 300.000 ευρώ την προηγούμενη 10ετια και ήδη από τις πρώτες διασταυρώσεις των δηλωθέντων εισοδημάτων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τερατώδους φοροδιαφυγής. Η δυσκολία στον έλεγχο είναι ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους έχουν δεκάδες ή εκατοντάδες λογαριασμούς, προκειμένου να χάνονται τα ίχνη τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσφορά από το Βερολίνο για συνδρομή στην Αθήνα προκειμένου να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό, εξετάζεται ήδη από τις ελληνικές Αρχές.

Τρίτο πεδίο δράσης είναι η λίστα των μεγάλων οφειλετών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με τη λίστα των μεγάλων φοροφυγάδων. Αν και είναι ειλημμένη απόφαση για εξορθολογισμό του ποινικού πλαισίου για όσους πραγματικά δεν δύνανται να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αντιστοίχως υπάρχει απόφαση για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όσων χρωστάνε, έχουν αλλά δεν πληρώνουν ή/και εμπλέκονται σε σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Οι σχετικές διατάξεις θα προωθηθούν άμεσα στη Βουλή ενώ η ΓΓΔΕ έχει δώσει εντολή για έλεγχο της λίστας των μεγάλων οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί στη νέα ρύθμιση με στόχο να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατασχέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ