Χρηματιστήριο: Πτώση 3,37% μεν, αλλά... - iefimerida.gr

Χρηματιστήριο: Πτώση 3,37% μεν, αλλά...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου ήταν δεδομένο πως θα επηρέαζε το ελληνικό Χρηματιστήριο την Πέμπτη.

Γι' αυτό και μόλις πέντε μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Δείκτης βρέθηκε να πέφτει κατά 9,32%. Στη συνέχεια όμως, σταδιακά, οι απώλειες (που ήταν ιδιαίτερα έντονες στις τράπεζες, με τον δείκτη τους να κλείνει τελικά στο -10,04%) άρχισαν να περιορίζονται, μέχρι που φτάσαμε στις 12.30 το μεσημέρι και τα πάντα... πάγωσαν, ακόμα και η διακύμανση στον Δείκτη, που κινούνταν στα επίπεδα του -6% (με πολύ μικρή συναλλακτική δραστηριότητα) για περίπου μιάμιση ώρα. Αιτία; Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, καθώς όλοι περίμεναν με αγωνία τα αποτελέσματά της.

Όταν οι δύο υπουργοί άρχισαν να κάνουν δηλώσεις (14.15) ο Γενικός Δείκτης ήταν στο -5,50%, αλλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι απώλειες περιορίστηκαν, με αποτέλεσμα στις 14.55 να υποχωρεί κατά 4,16%. Μετά το τέλος των δηλώσεων, δε, ο Δείκτης εκινείτο πάνω από τις 800 μονάδες. Χαρακτηριστικά, στις 16.20 σημείωνε πτώση -4,54%, δείγμα τού ότι οι επενδυτές αντέδρασαν με ψυχραιμία στα όσα ελέχθησαν.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 819,50 μονάδες, με πτώση 3,37%, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μεγαλύτερη, δεδομένης της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ, αλλά και της μεγάλης ανόδου που σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες, που θα ήταν απολύτως λογικό να οδηγήσει σήμερα σε ρευστοποιήσεις.

Στα ομόλογα ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έφτασε στο 19,20%, του 5ετούς ομολόγου στο 14,65% και του 10ετούς στο 10,64%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ