Ο Βαρουφάκης είχε προβλέψει την απόφαση της ΕΚΤ το 2012 -Γιατί τζογάρει ότι δεν είναι πραγματική απειλή [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Βαρουφάκης είχε προβλέψει την απόφαση της ΕΚΤ το 2012 -Γιατί τζογάρει ότι δεν είναι πραγματική απειλή [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου και διεθνή ΜΜΕ και social media έχουν πάρει... φωτιά.

Στο live blog της βρετανικής εφημερίδας Guardian αναδημοσιεύεται απόσπασμα τους άρθρου της μπλόγκερ του Forbes και του RT, Φράνσις Κόπολα η οποία αναρωτιέται τι στο καλό σκαρώνει η ΕΚΤ.

Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι του Guardian, αλλά και η Κόπολα ξετρυπώνουν παλιές αναρτήσεις στο Twitter του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε ανύποπτο χρόνο. Το 2012, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναρωτηθεί: «Μπορεί η ΕΚΤ να απειλήσει μια Ελλαδα στο χείλος της χρεοκοπίας με τη μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων; Διάολε όχι!», ενώ και τον Ιούνιο του 2014, ο Ελληνας οικονομολόγος είχε απαντήσει σε έναν χρήστη του Twitter που τον είχε ρωτήσει «τι θα γίνει αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε έναν εκβιασμό τύπου Κύπρου;», γράφοντας: «Δεν θα είναι μια πιστευτή απειλή. (π.χ. “Μπορούμε ακόμη να σας κλείσουμε τον ELA”, απάντηση: “Εμπρός κάντε το!”)».

Ο Βαρουφάκης είχε προβλέψει την απόφαση της ΕΚΤ το 2012 -Γιατί τζογάρει ότι δεν είναι πραγματική απειλή [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ο Βαρουφάκης είχε προβλέψει την απόφαση της ΕΚΤ το 2012 -Γιατί τζογάρει ότι δεν είναι πραγματική απειλή [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Ετσι λοιπόν», αναρωτιέται ο Guardian, «γιατί ο Ντράγκι να κάνει μια κίνηση που ήδη περίμενε ο αντίπαλός του;» για να δώσει την απάντηση από το απόσπασμα του άρθρου της Φράνσις Κόπολα στο ότι «στην πραγματικότητα όλα γίνονται για τη Γερμανία».

Η Κόπολα γράφει ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών «τζογάρει και στοιχηματίζει στο ότι η Ευρωζώνη και πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία δεν θα τολμήσει να τον σπρώξει στον γκρεμό εξ αιτίας των επιπτώσεων στις διεθνείς πολιτικές σχέσεις».

«Αν η Γερμανία» συνεχίζει η Κόπολα «αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ με το να της αρνηθεί τη διαπραγμάτευση, θα γίνει ένας διεθνής παρίας. Ηδη υπάρχουν φωνές που θυμίζουν στη Γερμανία τη δική της ελάφρυνση χρέους το 1953 και τα κινήματα ενάντια στη λιτότητα σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ενισχυθεί από τη Γερμανία αλλά και την ΕΚΤ που φαίνονται σαν να κάνουν (στα άλλα κράτη) “bullying”. Ετσι, εξαναγκάζοντας την Ελλάδα να βγει από το ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτο ξήλωμα του όλου οικοδομήματος».

Η Κόπολα παραδέχεται ότι μπορεί ο ισχυρισμός της τελικά να αποδειχθεί λανθασμένος, «ωστόσο δείχνει πολύ πιο πιθανός από την απλή εξήγηση που αποτυγχάνει να λάβει υπόψη της τα σημάδια που έχουν δοθεί τόσο από τον Βαρουφάκη τόσο από τον Ντράγκι». «Σε αυτή την περίπτωση» προσθέτει η Βρετανίδα μπλόγκερ «ο Σόιμπλε θα πρέπει να προσέξει. Η θέση του δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νομίζει. Είναι ο ίδιος επικίνδυνα κοντά στο χείλος του γκρεμού. Αν η Γερμανία σπρώξει την Ελλάδα στον γκρεμό, τότε και η Ελλάδα θα πάρει μαζί της τη Γερμανία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ