Le Monde: Ο Ολάντ ήταν ευγενής με τον Τσίπρα, αλλά δεν θα στηρίξει - iefimerida.gr

Le Monde: Ο Ολάντ ήταν ευγενής με τον Τσίπρα, αλλά δεν θα στηρίξει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιφανειακά συμφωνούν. «Η Γαλλία πρέπει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για μια πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων πρέπει να γίνει με στόχο τη συμφωνία» απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ.


Η κοινή δήλωση του γάλλου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού που έγινε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, σεβάστηκε απολύτως το πρωτόκολλο. Αλλά αυτή η πρώτη επαφή δεν σημαίνει τίποτα για τη συνέχεια των γεγονότων και του παιχνιδιού που θα παίξει το Παρίσι στις επόμενες εβδομάδες μεταξύ Αθηνών, Βερολίνου και Βρυξελλών.
Ο Ολάντ θύμισε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές από την Ελλάδα και έκανε λόγο για έναν «διαφανή» διάλογο με την Αθήνα. Συμφώνησε επίσης με τον κ. Τσίπρα ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε μια πιο αλληλέγγυη πολιτική που θα οδηγεί στην ανάπτυξη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει αξιόπιστη. «Το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί» πρόσθεσε.
Ο Ολάντ έπαιξε με επιτυχία τον ρόλο του μεσολαβητή, στην αρχή της θητείας του, με τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση στην ευρωζώνη και την Γερμανία που υπερασπιζόταν την λιτότητα.
Ωστόσο ο Ολάντ δεν πρόκειται να κρατήσει αυτή τη στάση αιωνίως, γράφει η Le Monde, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι. «Δεν πρόκειται να κάνουμε τον «καλό αστυνόμο» της ευρωζώνης γιατί δεν ξέρουμε αν η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού και για πόσο» δηλώνει πηγή του γαλλικού προεδρικού μεγάρου στην Le Monde.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φρανσουά Ολάντ Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ