Το Βερολίνο επιμένει: Αν η Ελλάδα θέλει στήριξη να μείνει σε πρόγραμμα - iefimerida.gr

Το Βερολίνο επιμένει: Αν η Ελλάδα θέλει στήριξη να μείνει σε πρόγραμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης οργώνουν την Ευρώπη για να διαπραγματευθούν το ελληνικό χρέος, Μέρκελ και Σόιμπλε στέλνουν τελεσίγραφα.

Eκπρόσωπος Σόιμπλε

Εάν η Ελλάδα θέλει στήριξη, τότε θα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα, τόνισε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μέρκελ: Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Συνάντηση είχε σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Ζοζέφ Μουσκάτ και αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι επιθυμεί την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις 12 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής.
Δήλωσε επίσης πως δεν βλέπει καμία διαφορά στις απόψεις της χώρας της με αυτές των υπολοίπων χωρών-μελών της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, ενώ ο Μαλτέζος ομόλογός της έδειξε αντίθετος σε κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, αλλά ανοιχτός σε διαπραγμάτευση κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Στέφεν Ζάιμπερτ: Εκπρόσωπος καγκελαρίας
Το Βερολίνο διαμηνύει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα αναφορικά με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως το Βερολίνο αναμένει από την Ελλάδα ένα σχέδιο που θα είναι κατανοητό.
Παράλληλα, επεσήμανε πως η στάση της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας δεν έχει αλλάξει και πως το ελληνικό ζήτημα δεν απασχόλησε καθόλου τη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα δε, με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, o κ. Ζάιμπερτ φέρεται να δήλωσε πως η Τρόικα «λειτούργησε» στην Ελλάδα και πως για τη γερμανική κυβέρνηση το «λογικό» είναι πως και οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα παραμείνουν ως τα μέσα που «αντιμετωπίζουν» τις χώρες σε κρίση με τα προγράμματα διάσωσης.

Βαρουφάκης: Θα γοητεύσω τον Σόιμπλε, τον θαυμάζω

Την ίδια ώρα, επιχείρηση γοητείας εξαπέλυσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, στο Βερολίνο, στις 12:30 το μεσημέρι.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, σε συνέντευξή του του στην Telegraph τόνισε: «Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο. Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένας αριστερός συρφετός (σ.σ.: a Left-wing riff-raff ήταν τα λόγια του), αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημά μας, τον ΣΥΡΙΖΑ, για να καθαρίσει τα καρτέλ και τις ολιγαρχίες στην Ελλάδα, και να προχωρήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις του ελληνικού κράτους που οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αρνήθηκαν να κάνουν».

«Οι Γάλλοι θέλουν να σταθούμε στα πόδια μας»

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ακόμη ότι θα καταστήσει σαφές στον κ. Σόιμπλε πως η Ελλάδα θέλει να μπει τέλος στην κλιμάκωση του χρέους και του αποπληθωρισμού και ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. «Έχουμε μια δημοκρατική εντολή που αμφισβητεί την όλη φιλοσοφία της λιτότητας», είπε. Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί ότι υπάρχουν ορισμένα μέλη του Eurogroup που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα, αλλά προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει την υποστήριξη άλλων χωρών, τονίζοντας πως η στήριξη «είναι ομοιόμορφα ισορροπημένη». «Οι Γάλλοι επιθυμούν πολύ να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι βαθιά ανήσυχοι για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές αν μας πνίξουν, στραγγαλίσουν και εξαφανίσουν, γιατί φοβούνται ότι το έδαφος θα αρχίσει να καταρρέει κάτω από τα δικά τους πόδια», επεσήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ζήτησε από τις Βρυξέλλες την αύξηση του ορίου που έχει θέσει η Τρόικα σχετικά με την έκδοση βραχυπρόθεσμων γραμματίων, ωστόσο αρνήθηκε αναφορές που έκαναν λόγο για επέκταση του ποσού κατά 10 δισ. ευρώ. «Χρειαζόμαστε το δημοσιονομικό περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε πως στόχος είναι να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού στην Ελλάδα από τον στόχο του 4,5% του ΑΕΠ που έθεσε η Τρόικα σε περίπου 1,5%. «Ο παλιός στόχος είναι γελοίος», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Τέλος, απέρριψε τις αναφορές όλων όσοι υποστηρίζουν ότι έχει αναδείξει σε παιχνίδι στρατηγικής την ελληνική υπόθεση. «Η θεωρία παιγνίων λειτουργεί μόνο αν οι παίκτες είναι λογικοί. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η περίπτωση στην Ευρώπη. Ακόμη και ο Νας θα ήταν χαμένος εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ