Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times στην οποία κάνει λόγο για αντικατάσταση χρέους με νέα ομόλογα και η αλλαγή του αιτήματος για κούρεμα με μια «έξυπνη μηχανή χρέους» φαίνεται πως έχει κατευνάσει βραχυπρόθεσμα της αγορές. Κάτι τέτοιο φάνηκε από την κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως και των αντίστοιχων ξένων. Οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση, αλλά περιμένουν κι άλλες πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά – τέτοιες που θα βελτιώνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις αγορές.
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, οι οποίες κρατούν τις αγορές σε ένταση, είναι φανερό πως άπαντες κινούνται στην κατεύθυνση της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος. Στην εφημερίδα μίλησαν ξένοι τραπεζίτες και καταθέτουν την άποψή τους για τις νέες εξελίξεις. Η αίσθηση που έχουν είναι ότι η ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη που αναγκάστηκε να κάνει πίσω.
Εκπρόσωπος της Rabobank
«Μένει να δούμε αν αυτή η νέα πρόταση θα γίνει πιο... εύπεπτη για τη Γερμανία. Από την άλλη το γεγονός ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τις ελληνικές τράπεζες και τη ρευστότητά τους, δίνει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο οριακό παιχνίδι που παίζουν οι δύο πλευρές. Είναι σαφές πως μέχρι να φτάσουμε σε μια λύση, οι αγορές θα είναι κι αυτές σε ένα μεταίχμιο».
Philippe Gudin και Φρανσουά Cabau, οικονομολόγοι της Barclays
«Μετά από μια πρώτη εβδομάδα όπου οι Έλληνες είχαν προκλητικές απαιτήσεις από τους πιστωτές της, κάτι που αύξησε τον κίνδυνο του Grexit και της χρεοκοπίας, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω και τώρα ξεκινούν οι ευαίσθητες συζητήσεις».
«Πιστεύουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, ειδικά: επειδή ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από 1% έως 1,5% του ΑΕΠ απαιτεί σημαντική δράση και ως εκ τούτου: η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δυσκολίες να πείσει και άλλα κράτη-μέλη ότι είναι ικανή να επανεκκινήσει την ανάπτυξη».
Jim Reid, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank
«Είναι αμφίβολο αν τα perpetual bonds και τα ομόλογα ανάπτυξης που προτάθηκαν, θα είναι εφαρμόσιμα, ωστόσο φαίνεται πως η ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρώτος πίσω μετά από μια νευρική εβδομάδα που είχε στυλώσει τα πόδια».
Christel Aranda-Hassel, οικονομολόγος της Credit Suisse
«Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι ακολουθεί τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και ως εκ τούτου θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, πιθανότατα σε περιοχές όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποτύχει. Ωστόσο οι πρώτες δηλώσεις της κυβέρνησης που έκαναν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού, την πρόθεση να μπλοκάρει ορισμένες από τις συμφωνηθείσες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και η συμμαχία με τους εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έθεσαν τα δεδομένα για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. Οι αγορές βρίσκονται σε μια δύσκολη διαδρομή και ένα ατύχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί».