JP Morgan: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή στον ρεαλισμό - iefimerida.gr

JP Morgan: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή στον ρεαλισμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο διεθνής οίκος JP Morgan υποστηρίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διαλλακτικότερη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει στροφή στον ρεαλισμό, ωστόσο εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι δύσκολες.

Η JP Morgan αναγνωρίζει μια αλλαγή της οπτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το θέμα της προσέγγισης του χρέους, τονίζει ωστόσο πως για μια σειρά από θέματα η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.

Παράλληλα, επαναδιατυπώνει την πρόβλεψη ότι το «μονοπάτι» των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης θα είναι δύσβατο.

Η JP Morgan αναφέρει ακόμα ότι η μεγαλύτερη πίεση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις είναι στους «ώμους» της ελληνικής πλευράς και όχι των δανειστών.

Bild: Οι Ελληνες θέλουν να εξαφανίσουν με τρικ τα χρέη τους

Αναλύοντας τη στροφή Βαρουφάκη από την ακραία ρητορική του κουρέματος και της κατάργησης της Τρόικα σε πιο ήπια διπλωματική ρητορική και στην αναζήτηση συμμάχων στην Ευρώπη, η γερμανική εφημερίδα Bild αποκαλεί «τρικ» την τακτική αυτή στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος.

Στηρίζοντας τον χαρακτηρισμό αυτό, η εφημερίδα αναφέρει δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την οποία αποκαλύπτει ότι για να «απελευθερωθεί» η χώρα από τα δεσμά τους χρέους δεν θα διστάσει να προβεί σε ευφημισμούς για το πώς θα αποκαλεί τις πολιτικές.

Αποκαλώντας λοιπόν τη στρατηγική αυτή «τρικ του Βαρουφάκη», η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει κατατεθεί στην ΕΚΤ, ούτε έχει συζητηθεί με τη Γερμανία σε αυτήν τη φάση.

 JP Morgan: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή στον ρεαλισμό | iefimerida.gr 0

Στρατούλης: Ζητούμε διαγραφή του χρέους

Το πρωί της Τρίτης, στην εκπομπή του Mega, ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επέμεινε ότι η κυβέρνηση ζητά κούρεμα χρέους. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Διεκδικούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάρει ανάσα ο λαός». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν αποδίδει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τόνισε: «Ζητούμε διαγραφή του χρέους για να γίνει το χρέος μας βιώσιμο».

Σακελλαρίδης: Δεν κάναμε καμία κωλοτούμπα για το χρέος

Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο διεθνής οίκος JP Morgan, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρει σε παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης πως η κυβέρνηση δεν έκανε καμία απολύτως κωλοτούμπα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη στους FT.

«Δεν υπάρχει καμία στροφή, δεν υπάρχει καμία κωλοτούμπα», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Σακελλαρίδης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη θέση της διαγραφής τόσο στις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε «τεχνικές» που έχουν ως στόχο να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να μειωθεί το βάρος που φέρουν οι Έλληνες πολίτες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. «Ενδεχομένως, κάποιοι να δυσαρεστούνται που δεν έχουμε κάνει κωλοτούμπα. Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αυτό το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, γι' αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε, «αυτό που μας νοιάζει εμάς είναι αυτή τη στιγμή να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος, να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την πραγματική ανάπτυξη».

Οι ΑΝΕΛ επιμένουν στη διαγραφή του χρέους

Η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είπε ότι οι ΑΝΕΛ επιμένουν στη διαγραφή του χρέους. Η κ. Χρυσοβελώνη επικαλέστηκε δήλωση του Πάνου Καμμένου στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, στην οποία είπε πως οι ΑΝΕΛ δεν αποκλίνουν από τις αρχές τους και εμμένουν στη διαγραφή του χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ JP Morgan διαπραγματεύσεις ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ