Κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας: «Νοn» σε κούρεμα του ελληνικού χρέους – Oui σε «αναπροσαρμογές» - iefimerida.gr

Κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας: «Νοn» σε κούρεμα του ελληνικού χρέους – Oui σε «αναπροσαρμογές»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα καθαρό «όχι» είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ αλλά άφησε περιθώριο για μικρές «αναπροσαρμογές».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Info ο Νουαγέ - ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ - υπενθύμισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν δανείσει χρήματα στην Αθήνα έχουν ήδη κάνει υποχωρήσεις, κυρίως όσον αφορά «τα πολύ χαμηλά επιτόκια» των δανείων.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία θα πρέπει να διαγράψει ένα μέρος των χρημάτων που έχει δώσει στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε: «Η απάντησή μου είναι όχι».

Εξηγώντας την άρνησή του τόνισε πως «για να εκτιμήσουμε το άχθος του χρέους, πρέπει να δούμε με ποια ταχύτητα μπορεί να αναπτυχθεί μια χώρα» και «ποιο είναι το μέγεθος των επιτοκίων που τη βαρύνουν». Οπως είπε οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολύ χαμηλά επιτόκια, έδωσαν παρατάσεις στην αποπληρωμή του δανείου της Ελλάδας για πολλά χρόνια.

«Οπότε ουσιαστικά το πραγματικό άχθος των επιτοκίων είναι μικρό σε σχέση με το ποσό του χρέους» Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ίσως θα ήταν πιθανές επιπλέον αναπροσαρμογές», χωρίς όμως να κάνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παράλληλα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, υποστήριξε πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έθεσε σε εφαρμογή η Αθήνα έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς και έχει επιτρέψει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

«Με πιο χαμηλούς μισθούς, έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν και πάλι οι προσλήψεις και άρα το ποσοστό ανεργίας έχει αρχίσει να μειώνεται. Είναι πολύ αργή (η μείωση), η ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ αργή, αλλά η οικονομία έχει πάρει μπρος», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ