H Κροατία τα κατάφερε: Προχώρησε σε σημαντική διαγραφή χρέους - iefimerida.gr

H Κροατία τα κατάφερε: Προχώρησε σε σημαντική διαγραφή χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που η Ελλάδα ζητάει επιμόνως από τους διεθνείς πιστωτές της να διαγράψουν μέρος του χρέους της, η Κροατία το κατάφερε δίχως να ανοίξει... ρουθούνι.

Όπως γράφει και η εφημερίδα Telegraph, «Κι όμως, θα γίνει μια μεγάλη διαγραφή χρέους, αλλά δεν θα είναι για την Ελλάδα». Αυτό που κατάφερε η κροατική κυβέρνηση είναι να διαγράψει σημαντικό μέρος του χρέους νοικοκυριών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομία και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της σημαντικό μέρος της κροατικής κοινωνίας.

Η συμφωνία πήρε την κωδική ονομασία «νέο ξεκίνημα» και περιλαμβάνει 60.000 πολίτες που θα δουν τα χρέη τους σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το ύψος του χρέους που θα διαγραφεί αγγίζει τα 2,1 δισεκατομμύρια κούνα (το εθνικό νόμισμα της Κροατίας) περίπου 270 εκατ. ευρώ και δεν θα υπάρξει επιστροφή – τουτέστιν το χρέος που θα «κουρευτεί» δεν θα είναι απαιτητό από τους πιστωτές. Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κροατίας Μιλάνκα Όπατσιτς: «Εκτιμούμε ότι αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει επ' ωφελεία 60.000 πολιτών. Αυτό θα είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα δίχως την επιβάρυνση του χρέους». Το βασικό κριτήριο για να ενταχθεί κανείς σε αυτό το «κούρεμα» είναι το χρέος να μην ξεπερνάει τα 35.000 κούνα και το μηνιαίο εισόδημα κάθε νοικοκυριού να μην είναι μεγαλύτερο από 1.250 κούνα. Όσοι, δε, έχουν ακίνητη περιουσία ή καταθέσεις στην τράπεζα θα εξαιρεθούν του «κουρέματος».

Από την μεριά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς χαιρέτησε αυτή τη συμφωνία λέγοντας: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που κατάφερε μια κροατική κυβέρνηση να λύσει το δύσκολο πρόβλημα του χρέους και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κροατία διαγραφή χρέους πιστωτές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ